Тръгват преговори с чужденци за ускорител в Онкодиспансера

Архив Варна

24-09-2010, 16:30

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

След като държавата абдикира от идеята да купи линеен ускорител за лечение на хората с онкозаболявания от Варненско, чужденци се престрашиха да инвестират в скъпата техника.

Чуждестранен холдинг, в който влизат фирми от 11 страни е съгласен не само да купи линеен ускорител, но и да създадат цял Център за радиотерапия във Варна. Освен линейният ускорител, който струва около 5 млн. лв., в него ще бъде монтиран и апарат за брахитерапия, който също имал излъчване. "Холдинът MNT HEALT CARE EUROPE SRL предлага още да закупи и симулатор, допълнително оборудване, софтуер, инструменти", каза днес при представянето на идеята пред общинските съветници от комисията по здравеопазване управителят на общинския Онкодиспансер д-р Господин Игнатов. Идеята за съвместната дейност той представя пред общинските съветници, за да могат да стартират преговорите по отделните детайли на сделката.

Около 1000-1200 души от областта и региона всяка година се нуждаят от лечение с линеен ускорител. За 80 души всеки месец процедурите със скъпата техника се оказват животоспасяващи. За да си помогнат обаче, се налага да бият път до София, където в момента има работещ линеен ускорител и за който пациентите се записват с месеци напред. 21 дни коства един курс на лечение с апарата, който на всичкото отгоре не се покрива изцяло от здравната каса. По данни на здравното заведение пациентите доплащат около 1200 лв. за един курс лечение с линейния ускорител.

Предварителните разговори с инвеститорите са в съвсем начален етап. До момента двама от кандидатите се отказаха, допълни д-р Игнатов. Общинските съветници бяха единодушни, че работна група ще отсява подробностите по сключването на дружествения договор на Онкодиспансера с чеждустранния холдинг.