Делят болниците на 3 категории

Архив Варна

23-09-2010, 17:14

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Три категории здравни заведения ще отсее реформата, а целта е пациентът да получава по-висококачествена медицинска услуга.

Това каза заместник-здравният министър проф. Иван Миланов, който участва в провеждащия се край Варна международен медицински форум, посветен на безопасността на пациентите и здравната политика в условията на криза. Най-висока ще бъде третата категория, тя ще се присъжда в зависимост от наличната медицинска апаратура и специалистите, които работят в здравното заведение, допълни зам.-министърът. Критериите за оборудването на лечебниците ще бъдат зададени от медицинските дружества по специалности. Обсъжда се и възможността по-високата категория да носи и по-високо заплащане по клинична пътека.

За точен регистър на лекарите по специалности настоява председателят на Българската национална академия по медицина проф. Владимир Овчаров. В него трябва задължително да се уточнява разпределението на лекарите-специалисти по региона и тяхната възраст, така у нас ще има ясно представа от какви кадри има нужда. Според него сега у нас има недостиг на патоанатоми, които за цялата страна били крайно недостатъчно - едва 126, аналогично било положението и с анестезиолозите. Недостигът се дължал на икономическата криза, която подгонила лекарите ни в чужбина заради по-доброто заплащане навън. Професорът също бе сред участниците във форума "Безопасност на пациентите, здравна политика в условията на икономическа криза". В него участват около 600 участници от 16 европейски страни. Той допълни още, че е задължително да се въведат европейските алгоритми за лечение на пациентите и у нас, което ще намали да минимум лекарските грешки. 10% от лекуваните в болница пациенти, се озовавали там по грешка, сочат данни на Световната здравна организация.