Варна няма да закрива болници

Архив Варна

23-09-2010, 16:58

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Морската столица и областта разполагат с максимален брой болнични легла за хоспитализация, но здравни заведения няма да бъдат закривани.

Здравната карта на Варненска област вече е изпратена в Министерството на здравеопазването в електронен вариант, стана ясно вчера. На картата на областта са достатъчно и специалистите, в недостиг в отдалечени райони на Варненско са 8 лекарски практики за семейни лекари.

Закриване на здравни заведения не сме предложили, но разбира се това не е окончателният вариант на здравна карта. Последната дума има министерството, каза ръководителят на дирекция "Здравно развитие" в община Варна доц. д-р Станка Маринчева, която е участвала в дебатите, протекли под прякото участие на областния управител Данчо Симеонов. От 40 на 36 се намалява леглата в Очна болница.

Редукция се прави на известен брой легла, предвидени за АГ лечение в болницата в Провадия. В болницата в Девня се запазват детското и вътрешното отделение, а част от останалата леглова база ще се ползва за долекуване и лечение, допълни доц. Кертикова. Дискусията за ползването на двете болници като здравни заведения за долекуване обаче все още не била приключила, посочиха от комисията. Очаква се националната здравна карта да бъде готова до месец, направи своята прогноза по време на международния конгрес по медицина край Варна зам.-здравният министър. проф. д-р Иван Миланов.