1000 медици и пациенти се подписаха в защита на проф. Красимир Иванов

Архив Варна

20-09-2010, 15:11

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

Проф. Красимир Иванов е успял най-после днес следобед да се срещне с министъра на здравеопазването

Анна-Мария Борисова, научи ВарнаУтре.бг.  С него в кабинета на министърката е била и доц. доц. Жанета Георгиева, която временно пое поста изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Марина" във Варна, заеман от професора 10 г. преди да бъде изгонен по особено интригантски и скандален начин миналата седмица.

Поне такова е мнението на 1000 лекари, сестри, санитари и пациенти, които в очакване на резултатите от срещата направиха протестна подписка срещу решението на ресорния миснистър. Списъкът в подкрепа на проф. Красимир Иванов е изпратен до министър-председателя и всички отговорни институции заедно с отворено писмо. В него се казва, че подобни рокади ще доведат до дестабилизация в една от най-успешните за момента болници у нас. Здравното заведение работи и по много европроекти с чуждестранни партньори, заслугата за които също е и на проф. Иванов. Поводът за отстраняването на ръководителя на най-голямото здравно заведение, според МВР е укрит пациент с огнестрелна рана, за когото информацията към МВР била забавена. В този период от време обаче шефът на болницата бе в годишен отпуск.

По-рано днес политици от почти всички цветове се обединиха срещу неочакваното уволнение. Депутати от 40-то Народно събрание вчера се обявиха срещу необосновано поисканата оставка на шефа на болницата. "Не може да се предприемат подобни крайни решения преди да е приключила започналата по този повод проверка. Само преди няколко месеца подаде оставка и доскорошният министър на здравеопазването д-р Божидар Нанев. Затова у мен остава чувството, че варненските момчета бързо ги отстрелват", емоционално заяви вчера бившият народен представител от НДСВ Яни Янев. Според него е редно да се настоява пред Народното събрание здравната комисия и тази по вътрешна сигурност да се сигнализират и да проверят дали държавната администрация не е допуснала пропуски при отстраняването на проф. Иванов.

Шефът на здравната дирекция в общината и бивш депутат от БСП доц. д-р Станка Маринчева бе категорична, че проф. Иванов е допринесъл изключително много за развитието на болницата като неин ръководител. "Дори да има грешка, защото който не работи той не греши, много е голямо наказанието. Нека се реши дали да продължи управлението на една успешна болница. Заставам зад възстановяването му на ръководната длъжност", заяви доц. Маринчева, която е и кадър на университетската болница.

"Не може в 21 век да се демонстрира подобно отношение към хора с доказани професионални и ръководни качества", каза пък Анелия Атанансова. "Само месец по-рано проф. Иванов получи заповед, че е спечелил конкурса за изпълнителен директор на МБАЛ "Св. Марина". Още тогава изразих становище, че няма по-подходящ ръководител от него в момента за този пост", категоричен бе и проф. Димитър Камбуров от Демократи за силна България. За него решението за подобно отстраняване е необяснимо, още повече, когато е бил в отпуск, разписан лично от здравния министър. В подобен дух бе и изказването на Христо Кирчев от СДС.