106 деца са заплашени от гладна смърт, 238 са починали за 10 г. в домовете

Животът

20-09-2010, 08:57

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

 

238 смъртни случая са регистрирани в домовете за деца с умствени увреждания в страната в периода 2000-2010 година, показват резултатите от проверка на домовете, инициирана от Българския хелзингски комитет, съобщи Агенция „Фокус”.

Това прави средно 25 смъртни случая за година. 149 от случаите са настъпили в самите домове, а не в болница, което означава, че децата не са били хоспитализирани. 31 деца са умрели от  глад, 84 - от общо изнемощяване на организма, 13 заради лоша хигиена, 6 от злополуки като измръзване, удавяне, задушаване и др., 36 са от пневмония, резултат от настинка или залежаване. В два от констатираните случаи смъртта е настъпила заради насилие, а 15 все още остават с неизяснена причина. Медвен, Могилино, Гомотарци, Сладък кладенец и Петрово са домовете с най-тежки условия за децата.

Резултатите от проверката са представени в присъствието на главния прокурор Борис Велчев. Той съобщи, че 166 досъдебни производства са в процес на образуване по смъртни случаи в домове за деца - това са случаите, в които има данни за престъпна безотговорност и за това, че не са полагани усилия, за да се избегнат.

За момента делата са заведени срещу неизвестен извършител. 27 са случаите, които са в процес на разследване и те са свързани с посегателство върху деца от домове – за физическо насилие и сексуални посегателства. Определени са прокурори от ВКП и окръжните прокуратури, които се занимават с домовете. Общо 18 са прокуратурите в страната, които наблюдават тези домове. „Създадена е мрежа от хора, които са не само компетентни, но и мотивирани, така че тези случаи да не се повтарят”.

Това, което прокуратурата може да направи е да даде възмездие и да упражни превенция. В направените проверки по домовете, по думите на Велчев, са видени „непонятни неща”. „Не мога да си представя, че за 10 години 236 граждани от най-уязвимата част на обществото, могат да си отидат по този начин”, коментира Велчев, като посочи, че за 80% от случаите на смърт дори никой не си е направил труда да уведоми МВР или прокуратурата, за да може да бъде извършена проверка. В огромен брой случаи не са правени аутопсии, а там където са правени, причините за смъртта оставала неясна, заради неясната документация, което е оставена.
Според Велчев един от най-фрапиращите случаи е в дом за деца в Добричко, където за 10 години има починали 56 деца.

Три четвърти от установените смъртни случаи са били предотвратими, смятат от Българския хелзингски комитет, участвали в съвместната проверка с прокуратурата. В над 90 случая не е направена дори аутопсия.
Според направените от проверката изводи задължителните предписания на РИОКОЗ не се спазват в домовете, а 149 деца са починали без да бъдат хоспитализирани, въпреки тежкото им състояние. Деца в тежко състояние, които веднъж изведени от дом, като този в Могилино например, и са преместени в дом с по-добри условия, не само оцеляват, но се и развиват и има напредък в развитието им.

103  деца в момента страдат от недохранване и са в риск да умрат от глад или от изнемощяването, вследствие на недохранването. 622 са случаите на тежки зарази, а поне 7 са случаите на сексуално насилие.

Децата в поне осем институции се връзват, което е форма на насилие  като тези случаи.