Социални работници работят без заплати

Архив Варна

02-09-2010, 17:53

Снимка:

KSUVARNA.HIT.BG

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

31 служители на Комплекса за социални услуги във Варна от април не са получавали заплати.

За това време те успели да вземат на два пъти по стотина лева като аванс.

Към социалната структура работят и специалистите, които обслужват звено "Майка и бебе" в Аспарухово. От началото на годината там са оказали помощ на 15 млади жени с малки деца, които са изпаднали в безизходица по един или друг повод. В момента при тях също са настанени 4 млади майки в риск. Не можем да оставим нашите клиенти, повечето от които са деца и семейства в риск или в неравностойно социално положение, често даваме и денонощни дежурства, казват социалните работници.

За своя проблем те сезирали с писма още през юли ред институции - Главната дирекция инспекция по труда, Националния център за социална рехабилитация в София, с който са сключени трудовите им договори, социалното министерство, община Варна, Агенцията за държавен финансов контрол, Министерски съвет. Единствено от Главната дирекция инспекция по труда получили отговор, който гласял, че до края на август всичките им забавени възнаграждения трябвало да бъдат изплатени. И вчера обаче нещата си оставаха по старому.

Оказва се, че Националният център за социална рехабилитация в София е спечелил обявения от община Варна конкурс за доставчик на социални услуги. Софийският център от своя страна сключва договор с Комплекса за социални услуги във Варна те да изпълняват тази дейност. От община Варна са категорични, че при тях няма забавяне на сумите за издръжка. Парите обаче превеждали само срещу представени документи за разходи. В петък сутринта специалистите от Комплекса за социални услуги дават пресконференция, на която ще представят своята позиция за ставащото при тях.