331 са децата в домове, 112 чакат осиновители

Животът

30-08-2010, 12:33

Снимка:

СНИМКА: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

331 деца в момента са настанени в специализирани институции на територията на област Варна.

От тях в регистъра за осиновявания са вписани 112, а в списъците за осиновяване в чужбина са 54, съобщи днес новият директор на Регионалната служба за социално подпомагане Емануил Манолов.

Основната причина българчетата да попадатв регистъра за международно осиновяване към Министерството на правосъдието са две - по-голямата им възраст - от 11 до 17 години, в която по-трудно привикват към осиновителите. Втората причина е, че 21 от тях са с тежки увреждания. От началото на годината до момента са приключили делата за осиновявания на 49 малчугани, като 9 от тях са намерили родители в чужбина. "В момента 6 деца са в процедура по осиновяване. Три ще бъдат осиновени у нас, а още три деца - в чужбина", допълни Манолов.

Общият брой на досиетата на семейните двойки към Регионалната служба да социално поспомагане във Варна, които искат да осиновят дете е 4445, от които 125 са от Варненско.

В момента се приемат и молби за финансово подпомагане на първолаците. Изискването е доходът на член от семейството да не надвишава 350 лв., за да имате право на 150 лв. държавна помощ за дете в І клас. До момента подадените молби са 907. През миналата година са раздадени помощи на 1880 семейства от областта, които са имали първокласник. Досега няма върнати средства в държавния бюджет от семейства, които са взели пари за подпомагане, а после са спрели детето си от училище.