„Стъпки в пясъка” или следите остават - премиерното българско заглавие вдига конкурсната летва

Варна Лайф

29-08-2010, 07:24

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Режисьорът на новия български филм „Стъпки в пясъка” Ивайло Христов представи с вълнение новата си лента пред варненци.

Последната ще бъде показана и на празниците на изкуствата „Аполония” на 4 септеври, но важното е, че тази невероятна любовна история съвсем заслужено ще затрудни журито при взимането на решенията за наградите.

Ивайло Христов е интересен филмов режисьор, защото умее да разказва по семпъл, но увлекателен и най-вече с чувство за хумор истории, които биха се случили на всеки. През 2002 г. филмът му „Емигранти” се сдоби със „Златна роза”, през 2006 г. лентата „Приятелите ме наричат Чико” събра на едно място актьори-легенди като Васил Михайлов, Наум Шопов, Велко Кънев, Богдан Глишев. Днес Ивайло  Христов разказва истинска история, толкова реална, че си има и прототип, който е преживял невероятни приключения, за да спечели своята любов. Слави Даскалов (чудесна игра на актьора Иван Бърнев) преминава през всички възможни постижения на социалистическото общество: казарма, отхвърляне от ВУЗ поради политиески причини, срещи с народната милиция, за да се реши на бягство от родината. Подобно на Македонски от „Немили-недраги”  Слави преплува Дунава, за да се докосне до свободата и другия свят, защото България е тясна за неговата душа и невъзможна любов. А тя любовта с името Нели (в ролята младата актриса Яна Титова) изневерява на Слави с най-добрия му приятел.

Слави пребивава в различни държави: Швейцария, Австрия, стига до Америка. Живее в в Чикаго, но самотата тежи като тухла от Берлинската стена, а когато стената пада, Слави се намира в обществена перялна и за първи път в живота си крещи от щастие. За периода от 1978 г до 1989 г. Слави Даскалов живее като изтрит от паметта на своите родители, приятели. Той пише писма, но никога не ги изпраща, за да не предизвика неприятности на близките си. В наши дни той се завръща в родния Видин и разбира, че сърцето на първата любов вече е отворено за него.

„Стъпки в пясъка” е чист, искрен филм, в който се прави опит да се анализира миналото с добро чувство, без да се раздават нравоучителни присъди. В пътешествието на Слави откриваме частици от роуд лентите на Вим Вендерс („Париж, щата Тексас”, ”Не ме търси”). Операторската работа на Емил Христов доказва за пореден път, че той притежава чувствителен и естетски поглед и е един от малцината оператори, които могат да бъдат различни, според желанията на режисьора. Оригиналната музика на Петя Диманова, която е предимно театрален композитор обогатява със свои откровения и образност картините. „Стъпки в пясъка” грабва с динамика, с ненатрапчиво актьорско присъствие, характеризиращо се със стабилна симбиоза между играта на утвърдени артисти като Васил Михайлов, Пламена Гетова, Велко Кънев и новото кино поколение: Карла Рахал, Деян Донков, Асен Блатечки, Евгени Будинов, Яна Титова, Башар Рахал, Милко Йовчев. Определено „Стъпки в пясъка” заслужава награда и то не една, защото е рядкост в българското кино зрителят да бъде до такава степен увлечен от историята, че да посреща с ръкопляскане репликите на героите, забравил че всичко е само КИНО. Тези, които са пропуснали да се насладят на играта на Иван Бърнев имат втори шанс-от първи октомври започва фестивала на българското кино ”Златна роза”, където екипът ще остави достойно своята отчетлива следа.