Варненски проект осмисля свободното време на младежите сред природата

Животът

28-08-2010, 10:40

Снимка:

ADVENTUREBG.NET

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

"Активни сред природата – избор за свободното ни време" е името на проекта на НПО "Адвенчър БГ", финансиран от община Варна.

Адвенчър БГ » е клуб за приключенски туризъм с екологична насоченост, обясни пред ВарнаУтре.бг Краси Петров от сдружението.

На 28 юли 2010 г. сдружението стартира изпълнението на проект по дейност "Младежки проекти - 2010" на дирекция "Младежки дейности и спорт" към община Варна.
Проектът се финансира от община Варна и е с продължителност 4 месеца - в периода от 1-ви юли до края на октомври.

Проектът предвижда 21-22 дни активни дейности сред природата по проекта.

По дефилето на р. Камчия, в Камен бряг и на яз. "Здравец" младежите тренирaт, учат се да къмпингуват и да живеят сред природата, в хармония с нея.

Целевата група на проекта са младежите между 18 и 35 годишна възраст, с лек копромис за няколко деца в неравностойно положение. Сдружение "Гаврош" – Варна, в качеството на специализирана институция за работа с деца в риск, направи разяснителна и мотивационна кампания сред деца в неравностойно положение и осигури включването на 10 деца на възраст между 14 и 18 години в дейностите по проекта, с цел социализирането им при общите групови занимания.

Основна цел на проекта е осмислянето на свободното време на младежите и предлагане на алтернативи, позитивно влияещи върху тях. Тоест, вместо да се чудят какво да правят и да пият по пейките на Варна, да отидат на излет сред природата, обясни Краси Попов.

Проектът » цели и да предизвика траен интерес сред младежите, участници в проекта и техни приятели, за занимания с водни спортове и приключения сред природата.
И всичко това в унисон с идеята за съхраняване на околната среда.

Преки участници в реализирането на проекта са около 40 младежи на възраст между 18 и 35 години. Включват се и 5 млади родители на възраст до 35 години, включително и такива в неравностойно положение.

Младежите учат много за водните спортове, придобиват навици и поведение с грижа към природата, което осигурява както тяхното здраве, така и опазването на околната среда.

В първата седмица от реализирането на проекта професионалисти са обучили 6-тима младежи за дейностите и мерките за сигурност, които са важни в природата.

Младите хора пък обучават останалите младежи, участващи в инициативата.

Те си говорят на едно ниво, в неформална среда. Все пак трябва да им е приятно и да не се чувстват, като на училище, а да се забавляват, обясни още Краси Петров.

Принципът "Младежи обучават младежи" ще стимулира инициативността и креативността на младите хора.

Все пак, професионалистите ще присъстват на активните дейности, но само като наблюдатели, които ще обезпечават сигурността.

Организаторите искат да предизвикат интереса на всички деца и младежи да използват свободното си време за спортни занимания сред природата.

Участниците в "Активни сред природата – избор за свободното ни време" придобват и навици за спортуване на открито, което е полезно и за здравето им.

Дейностите по проекта ще покажат на родителите на младежите, че рисковото поведение има алтернатива и ще ги накара да инициират и подкрепят подобни програми за ангажиране на свободното време.

"Адвенчър БГ" е НПО, която се занимава с приключенски туризъм с грижа и в синхрон с околната среда.

Сдружението организира спускания с кану по р. Камчия, като по този начин се разглежда Камчийски лонгоз, без да се нарушава спокойствието на природата - няма отпадъци или излишен шум, разказва Краси Петров.

По този начин може да бъде наблюдаван животът в биосферния резерват, като птици, костенурки, змии и растения, без да им се вреди.

Приоритет на "Адвенчър БГ" са децата и младежите. Организацията предлага на децата на възраст от 7 до 15 г. безплатни приключенски образователни курсове, а на по-големите - над 18 г. - по-сериозни занимания, като проекта "Активни сред природата – избор за свободното ни време", който е разработен за тях.

Община Варна е отпуснала 4800 лева по програма "Младежки дейности", а екипировката е осигурена от неправителствената организация.

Участниците са разделени в 2 групи от по 18 души, плюс още една група от 6-тимата обучени младежи.

През сепрември предстои фотосафари с почистване на територията около река Камчия.
Всички желаещи могат да вземат участие, като от "Адвенчър БГ" обещават да осигурят транспорт.
ВарнаУтре.бг също подкрепя инициативата и ще присъства на екологичното мероприятие. Ще ви информираме допълнително за инициативата.

Изпълнението на проекта ще приключи в края на месец октомври, а пълна информация за предвидените мероприятия и точния времеви график с конкретните дати и дейности може да намерите на www.adventurebg.net.

Допълнителна информация за този проект, както и за останалите мероприятния, провеждани от НПО "Адвенчър БГ", може да откриете на официалния сайт на сдружението www.adventurebg.net. За връзка: [email protected] и 0887/242 472, 0885/207 467