Майсторят екологични бани край морето за стотачка

Животът

24-08-2010, 09:27

Снимка:

СНИМКА: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Екологична баня край морето изградиха природозащитници.

Нестандартната си идея те реализираха по време на летен семинар в шабленското село Езерец.

Експертът в Екологично сдружение за земята Тодор Славков разказа, че за реализацията на слънчевата баня е необходим варел от 200 литра, който струва 10 лв. от сервиз за смяна на масло. Водата минава през серпентина (смукателна тръба), която е с голям диаметър и издържа до 60 градуса.

Използва се още слама и пръст, с цел изолация, за да може водата да не изстива през нощта. Чрез серпентината водата за къпане не се смесва с водата от варела. Целият варел е покрит със стъкло (парников ефект). От това следва, че тази система може да се използва вкъщи.

"200 литрова система за слънчева баня, цената на която в повечето случаи на пазара започва от 1000 лв., може да се направи за 100 лева", заяви Тодор Славков.

Семинарът в Езерец е продължил 4 дни. В него са участвали 16 души, като най-малкият природозащитник е бил само на 5 години. Те са  създали най-необходимото за пребиваване в лагер - слънчева инсталация за ток, баня и компостна тоалетна.

Организацията “Обществен център за околна среда и устойчиво развитие” заедно с Техничeски университет-Варна, лаборатория “Слънчеви изследвания”, разработиха идеи, които са по проект, финансиран от Норвежка програма.

Те целят ниско бюджетните слънчеви инсталации да се прилагат от хората в бита и да се изграждат с подръчни средства.

"С два панела по 55 W осигурихме осветлението на лагера през нощта. Използвахме соларни лампи, високо енергоефективни диодни крушки и луминисцентни лампи-12W”, добави Славков.
Има идея догодина в Езерец екозащитниците да изградят фурна и хладилник.