50 са невръстните родилки в АГ тази година

Архив Варна

19-08-2010, 14:49

Автор:

ТЕОДОРА ПЕТРОВА

Всичко от Автора

50 момичета на възраст до 16 години са станали майки от началото на годината до днес, съобщи управителят на АГ болница д-р Петър Атанасов.

Пет от тях са едва на 13 години, а 10 са 14-годишните родилки, сочат данните на здравното заведение. Тази година в болницата са проплакали 1538 бебета. 31 са двойките близнаци, а тризнаци са се родили на три пъти през тази година. Не всички обаче са от процедури ин-витро, част от близнаците и една от тройките бебета са заченати по естествен път, допълниха акушер-гинеколозите.

Няма ръст в недоносените бебета, но броят им не е малък - 224 от януари досега, като част от тях са насочени от други градове на региона.  35 са новородените с различни тежки увреждания. "И в момента при нас имаме жена от Разградско, на която вече й предстои да ражда, но детето е с тежки увреждания. Затова апелираме постоянно да се прави профилактика. До 18-та седмица от бременността чрез морфологичен скрининг могат да се установят малформациите, без синдрома на Даун", допълни още д-р Атанасов.

Голям проблем за здравното заведение са неизплатените от здравната каса пари за дейности, които те са изпълнили. Още от март висят неизплътени 41 865 лв., а общият брой на неизплатените средства са в размер на 445 830 лв. 203 000 лв. са неразплатените средства към доставчиците. Най-голям проблем са сметките към Е.ОН, ВиК и Варнагаз, по които текат лихви, а монополистите искат и авансово превеждане на суми, допълни управителят на болницата.

Нов апарат  прави ранна диагностика на рак

Варненската АГ болница получи дарение от холандската фондация SMHO на стойност близо 10 000 лв. С медицинския апарат може да се прави ранна диагностика при настъпили изменения на шийката на матката. "Жените могат да се ползват от новата придобивка чрез направление по линия на здравната каса. Той ще бъде на разположение на специалистите по онкогинекология", каза управителят на болницата д-р Петър Атанасов. Това е поредното дарение, което правят от холандската фондация. Връзките с варненската болница датират от три години, като за това време те са дарили апаратура на стойност 55 000 лв., уточниха от здравното заведение.