Сменят схемата на проверки по Черноморието

Туризъм

13-08-2010, 12:00

Снимка:

ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Проверки по съвършено нова система, разчитаща на елемента на изненада, започват из курортите мобилни екипи на Комисията за защита на потребителите.

Това съобщи днес във Варна председателят й Дамян Лазаров. В един ден ще бъдат проверявани обекти от различен тип - хотел, ресторант, кафене, дискотека, магазин, бар. При обичайните ни акции, когато проверяващите, тръгнали на инспекция по хотели, влязат в първия, всички останали хотелиери в района вече са предупредени за идването им, обясни Лазаров. В разгара на лятото при проверките ще се акцентира и повече на качеството на предлаганите услуги и съответствието им с предварителното описание за потребителя.

От началото на летния туристически сезон край морето са извършени общо 1076 проверки за спазването на Закона за туризма - 557 по Южното и 519 по Северното Черноморие. Проверени са 797 заведения за хранене и развлечения и 261 хотела. В 141 проверени хотела в Бургаска област са констатирани 27 нарушения, а в 120 във Варненска - 17. Най-често хотелиерите "забравят" да обявят цените на нощувките на рецепциите и по стаите си, което създава предпоставки за спекулиране с тях според външния вид или националността на клиентите, все още на места липсва и регистър за предявяване на рекламации.

До момента са съставени 142 акта за нарушения по Закона за туризма, 25 обекта са временно затворени. Издадени са 3 заповеди за забрана на нелоялна търговска практика, днес предстои издаване на четвърта - на аквапарк на Южното Черноморие, който е обявил, че предлага над 57 различни атракции при налични около 30.  Заведенията за хранене по Северното Черноморие най-често не поставят удостоверенията си за категоризация на видно място, на юг пък най-честото им нарушение е липсата на менюта с цените на храните и алкохола. Макар и по-рядко, все още се срещат и некатегоризирани кръчми.

При проверките на туроператори и туристически агенции като нарушение се открива липсата на сключени договори за организирани пътувания, както и на необходимите реквизити в тях - лиценз и адрес на превозвача, конкретизиране на местата, които ще посетят туристите. Нарушенията при проверките на търговски обекти са основно свързани с информацията на етикетите - за производител, вносител, основни характеристики на стоката, понякога и на цена.

От търговската мрежа са изтеглени 10 опасни стоки. В момента по Черноморието върви проверка за продажбата на запалки, наподобяващи вафли, и сапуни с формата и съответния аромат на плодове. Най-вероятно те са вносни, но веригата води към варненски търговец, каза Дамян Лазаров. По думите му при проверките по плажовете засега няма открити нарушения.