Е, можело - Морска администрация призна БУЛСАР за партньор

Новините

09-08-2010, 13:12

Снимка:

СНИМКИ: ЦВЕТОМИР ТРЪНКОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

С обединените усилия на държавните структури и доброволческата организация БУЛСАР търсенето и спасяването по-море е по-ефективно.

Това обяви транспортният министър Александър Цветков, след като изгледа днес първото съвместно учение на Изпълнителна агенция "Морска администрация" и БУЛСАР. То се проведе пред морска гара Варна и напомняше демонстрацията на възможностите на доброволческата структура за спасяване на хора във водата след обръщане на туристическо корабче през май на същото място. Тогава в нея се включиха повече спасителни единици на БУЛСАР, включително самолет, два вертолета и петима водолази в ролята на бедстващи, а цялата операция приключи за 21 минути.

Днес легендата беше подобна - туристически катер остава без ход, получава пробойна, има паднали хора зад борда, които след изпратен сигнал за бедствие се спасяват както от катерите на ИАМА, така и от спасителни единици на БУЛСАР, които са в близост. Катерчето "Марабу" "аварира" на 5 - 6 мили източно от нос Галата, изстреля червената сигнална ракета, пусна оранжева димка и подаде по УКВ сигнал за бедствие до Морския спасително-координационен център. След локализирането на мястото на инцидента би трябвало да се привлекат всички сили и средства на Морска администрация, Гранична полиция, ВМС, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, доброволчески структури, да се търси помощ от преминаващи в близост кораби. Част от бюджетните структури обаче имат проблем с горивото, толкова остър, че не могат да се включат и в учение за половин час, други, като авиацията на ВМС, са с прекрасно оборудвани точно за такива случаи вертолети, но стари и с изтекъл моторесурс, а нови още няма. В крайна сметка, координирани не от МСКЦ, а от и.д. шеф на Морска администрация - Варна, кап. Борис Ковачев, в демонстрацията участваха катерите на агенцията "Спасител 3" и "Спасител 5", а от доброволците най-близо до мястото на "инцидента" се оказаха и реагираха незабавно катерите "ЖаНи" и "Корсар".

Средство за изваждане от водата на бедстващи в безпомощно състояние използва "Спасител 3" за "спасяване" на чучело, по-малко пострадал човек бе изтеглен на борда на "Спасител 5", трети - също в безпомощно състояние, бе изваден с помощта на водолаз от екипажа на "ЖаНИ". Докато "спасените" стигнат до брега, където ги очакваше линейка с медицински екип, "Корсар" провлачи и авариралия плавателен съд.

Като успешно оцениха учението след края му изпълнителният директор на ИАМА кап. Сергей Църнаклийски и министър Цветков, който подчерта, че с единна координация и обединени усилия държавните структури и БУЛСАР могат да са много по-ефективни при спасителни операции. Тепърва ще работим за постигане на пълен синхрон, отдавна сме показали, че можем да сме полезни, но за първи път след толкова години, в които държавата по-скоро ни пречеше, а нейни служители ни обвиняваха дори в незаконно спасяване, виждаме готовност за партньорство в името на спасяването на човешки живот на море, коментира шефът на БУЛСАР кап. Никифор Герчев. Зрители на учението бяха представители на Гранична полиция, ИАРА, Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (в чиито активи вече са спасителният кораб "Перун" и катерът "Мизар"), Българския морски квалификационен център.

{gallery}VARNA/2010-08-09-BULSAR{/gallery}