Съветници питат има ли уговорки около общинската социална програма

Мисия Варна

06-08-2010, 13:15

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кой, къде и с какви уговорки решава какво да бъде включено в общинската социална програма?

Този въпрос повдигнаха днес местни парламентаристи от социалната комисия пред ресорния общински директор д-р Здравко Марков. Отговор не последва, но повод за това питане стана фактът, че корекциите в социалната програма, направена на предходно заседание на комисията, не са били взети предвид от кметската администрация. За това общинските съветници гласуваха отново решенията си за преразпределение на средства, с които да започне изпълнението на няколко общински услуги в социалната сфера, които до сега са били пренебрегнати от д-р Марков и неговия екип в общинската дирекция.

Негодувание предизвика и разликата в размера на средствата, които общината предоставя на фондация и на свое предприятие, които се занимават със сходни неща. Общинският съветник д-р Ивайло Бояджиев даде пример с обществената трапезария на фондация „Варя, Надежда и Любов“, която с 30 000 лева от местния бюджет храни 75 души. В същото време общинското предприятие Домашен социален патронаж е осигурило храна на 475 души, срещу сумата от  100 000 лева. Това показват цифрите в отчета на кметската администрация за периода от януари до юли.

Д-р Бояджиев подчерта, че явно обществената трапезария на фондацията храни много по-скъпо, в сравнение с общинското предприятие. За това би било по-добре парите да се дадат само на социалния патронаж.

Д-р Марков обаче контрира, че ако се вземе такова решение на сесия на общинския съвет, то ще наруши договора между общината и фондацията. Според него за подобно действие е необходим поне месец предизвестие, но въпреки това нещата пак могат да стигнат до съд.  
Съветниците преповториха решението си да не бъде изграждан асансьор за инвалиди на подлеза до автогарата, а предвидените за целта 150 хиляди лева да отидат за реализирането на други социални дейности. Това са Дом за хора с физически увреждания и два центъра за обгрижване на възрастни хора болни от алцхаймер и страдащи от психически увреждания. Оставащите около 90 хиляди лева бяха насочени за изплащането на еднократни финансови помощи на социално слаби варненци.

С това решение комисията на практика прехвърли пари от капиталовата програма към социалните дейности. Припомняме, че на предното заседание от БСП обвиниха д-р Марков, че се справя отлично с харченето при капиталовите разходи, за разлика от реализирането на одобрените от общинския съвет социални услуги. Тоест, изразходва средствата за ремонти и строителство в социалната сфера, което се изпълнява от частни фирми, но не и парите, с които общината трябва да предостави най-належащите услуги на нуждаещите се – примерно лични асистенти за хора с увреждания.

Решенията на комисията ще влязат в сила, ако бъдат одобрени на сесията на местния парламент на 11 август. Това би означавало, че община Варна може да бъде съдена, тъй като вече е подписала договор с фирмата, която трябва да монтира асансьора за инвалиди на подлеза до автогарата. Имаше идея вместо от там парите да бъдат взети от средствата предвидени за ремонт на центровете за приемна грижа в Аспарухово и за децата от Могилино във Владиславово, но тя не срещна одобрение.