SOS за Детски куклен театър "Щурче"!

Мисия Варна

05-08-2010, 16:52

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Прокредитбанк, BG07 PRCB 9230 1009574716, СТХРЛ ЩУРЧЕ

Детският куклен театър "Щурче" отново е заплашен от изчезване!

Един от символите на културна Варна успя да възкръсне от руините, в буквалния смисъл, в смутните години на прехода, но днес пак е на път да остане на улицата.

ДКТ „Щурче” е феномен за историята на кукления театър у нас. Излишно е да се подчертава, че в България няма друг детски куклен театър, създаден от деца за деца с 50 години живот. И все пак ми се иска да си припомним поне един факт от историята му, за да оценим същността и съдържанието на благородната мисия на голямото и малките щурчета. Ако не бяха щурчетата от Варна, Валери Петров нямаше да бъде онзи детски писател, когото познаваме с приказките „Пук”, „Меко казано”, "Копче за сън”, „В лунната стая”, „Бяла приказка”. Благодарение на една далечна среща преди повече от 40 години назад във времето след като Валери Петров присъства на „Дядо вади ряпа”, той решава да започне да пише историйки за деца, специално за „детското театърче”.

Днес „Щурче” се нуждае от помощта на варненци. Нуждае се от финансови средства, с които трябва да плати наема. Сградата, в която играят и творят най-новите щурчета, е частна държавна собственост. Преди 2 години е предоставена на сдружение „Щурче” срещу наем от 600 лв. месечно. Още тогава започва процедура за статут на безвъзмездно ползване. Щурчетата обаче не успяват да предоставят в срок два документана на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. После се сменя областният управител, новият (и той вече бивш към настоящия момент) отказва да се занимава с казуса.

Естествено и при този режим Щурчетата щяха да плащат наем, но по-нисък от 600 лв на месец. Защото ремонтите, които те са направили със собствени средства в рушащата се държавна сграда, многократно надхвърлят дължимите днес 10 000 лева.
{gallery}Afish/2010-08-05-Shturche{/gallery}
В края на 90-те години клубът в Дома на транспортните работници, в който щурчетата репетират от десетилетия, е превърнат в стриптийз бар. Уникалните кукли са заключени в склад с течащ покрив и почти унищожени от влагата, плесени и клошари, които ги използвали за удобно легло.

Можете да си представите нетърпението на актьорите да се върнат отново на сцената, когато възстановяват трупата 10 години по-късно. Дори се сдобиват с държавна сграда под наем. Но вместо просторна зала и гримьорни  тя се оказва просто купчина порутени стени, изхвърлени матраци, спринцовки, мрак и всевъзможни отпадъци, които спокойно могат да влязат в декорацията на филм на ужасите или да послужат за интериора на нова версия  на „Туин Пийкс”. „Речено-сторено” е магическата команда, бивши и настоящи артисти запретват ръкави и започват да почистват, боядисват, остъкляват сградата. Приятели-спонсори помагат за изграждането на тоалетна, канализация. Сцената се проектира, обзавежда с прожектори, озвучителна техника, ди ви ди система. Следва поставянето на специални фотографии, които отразяват периоди от работата на артистите. Само тук могат да се разгледат картини от репетиции с невероятните братя Райкови, да се пускат документални записи с тях.

Днес пред сградата си щурчетата  с лични средства довършват чудесна градинка, която вече е станала любимо място за отдих и на хората от близките панелки. Под шарената сянка пенсионери, майки с деца и гости на Щурчето намират обща раздумка и спокойствие.

Актьорът Христо Колев е двигателят за съхраняването на творчеството на „Щурче”. В момента той се грижи основно за разгръщането на цялостна дейност на Детския куклен театър. Идеята е малките да се срещат с творчеството на големите артисти от света на музиката, драматичното изкуство, а школите по танци и източни изкуства, при невъзможност да се осигури заветния наем, остават бездомни.

Гърците казват „хубавите неща са труднопостижими”. Случаят „Щурче” е пример за това колко малко е необходимо да се разруши постигнатото: един подпис, нормативен акт и... „финале гранде”. Винаги може да променим финала, стига да сме единни, така, както го правят щурчетата.

Новият директор на Държавна собственост към  областната администрация г-н Петров е имал възможност да разгледа сградата, направен е протокол с опис на същата. Въпреки вложените в ремонтите средства и труд, ако Щурчетата не успеят да се разплатят до седмица, новите дограми, ламинати и други подобрения, ще си останат в полза на собствениците. А това са личен труд, енергия и много любов заради бъдещето на децата ни.

Когато се създава Драматичният театър на Варна, варненци отделят по левче от личните си средства, за да го има. Днес родителите на децата на Варна, могат да спасят Щурче, като съдействат за събирането на сумата. Щурчетата също търсят със свои контакти и от приятели възможност да съберат парите, за да не остане без подслон една мечта за красотата на детското въображение и творчество.

Всички се надяваме, че това място няма да се превърне в поредното заведение за обществено хранене или нов поп-фолк хоризонт за изява на нечии бизнес апетити. Нядаваме се в добрата воля на Областната администрация: дано да се намери решение на проблема, защото ако театралите не са успели да спазят определени нормативни срокове, то те са успели да съхранят моралния и естетически норматив - открили са начина за общуване с нашите деца. Артистите от „Щурче” са  направили най-доброто: подарили са и ще продължават да подаряват светлина и надежда на малките варненчета. Варненци, не забравяйте за вълшебството на детските усмивки!

P.S. Щурчетата можете да намерите във Фейсбук: ДЕТСКИ КУКЛЕН ТЕАТЪР ЩУРЧЕ »
на място: ул. Ангел Кънчев 33А или на телефон 0887 49 19 49

Ето отново и банковата сметка:

Прокредитбанк

BG07 PRCB 9230 1009574716

СТХРЛ ЩУРЧЕ