Опера и монодрама от 1-ви август на „Под звездите Варна 2010“

Варна Лайф

19-07-2010, 14:00

Снимка:

ZIMBIO.COM

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Фестивалът "Световен форум на изкуствата" представлява опит за среща и изява на два специфични по своята естетика и форма жанра изкуство – операта и монодрамата.

Той прави опит да създаде форум и пространство за културна среща, изява и обмен на идеи и продукти, реализирани в сферата на тези два вида изкуства, като в същото време се базира на връзката между изкуството, като символична дейност във всички негови форми.

С този форум се подкрепят и развиват усилията на Варна за успешната кандидатура на града за Европейска столица на културата през 2019 г.

Гости
Фестивалът се провежда под патронажа на генералния секретар на ЮНЕСКО – г-жа Ирина Бокова.

В първото издание на фестивала през август 2010 г. са потвърдили своето участие следните специални гости:
Тобиес Бианконе (Швейцария) - председател на Международния театрален институт, ЮНЕСКО
Али Махди (Судан) - вицепрезидент на Международния театрален институт, ЮНЕСКО
Мохамед Сафет Ал-Акхам (Обединени арабски емирства) - президент на форум "Монодрама" към Международния театрален институт, ЮНЕСКО; Кмет на гр. Фуджейра, Емирство Фуджейра.
Нина Мазур – вицепрезидент на форум "Монодрама" към Международния театрален институт, ЮНЕСКО; председател на Фестивал на Монодрамата – Украйна и председател на Сдружението на немските театрални критици.

Официални гости на първото издание на фестивала, посветено на френската драматургия, ще бъдат Ерик Еманюел Шмит – световно известен автор и драматург, удостояван с множество международни награди, който отлага снимките на филм, за да присъства на фестивала, поради своите дългогодишни "задочни връзки с българската сцена, където е поставян многократно.

Специален гост е и Хана Шигула – име, което не се нуждае от представяне, заради своята харизматичност.

Първото издание на фестивала е под мотото на френската драматургия, реализирана в България, с български актьори, както разбира се и проследяването й по света.

Паралелно с това в програмата са предвидени "Ден на България" – с представяне на две монодраматични постановки и "Ден на Армения" – с подкрепата на

Посолството на Република Армения в България, събитие свързано с културната година на Армения в България.

Програма на Световен форум на изкуствата "Под звездите Варна 2010"

1-ви август, 20.00 часа – Официално откриване
Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – основна сцена
"Ейлийн Шекспир" от Фабрис Мелкио - световна премиера
Моноспектакъл на Хана Шигула

Като деца Ейлийн и Уйлям растат заедно и още на тази възраст сестрата съжалява, че не се е родила момче, защото съдбата на едно момиче се решава от други, тя не зависи от волята и желанието на самото момиче. 
А Ейлийн е поетично същество, тя не иска да има съдбата, която обикновено има едно момиче. Но още преди да се е влюбила в някого, баща й я омъжва насила, както е прието, и след брака тя става майка, също както е прието. През това време нейният брат Уйлям изчезва от Стратфорд – заминава за Лондон. Ейлийн също като него чувства неудържимо влечение към изкуството. Свещеникът в Стратфорд научава и двамата да четат и да пишат, те и двамата са грамотни. И ето че младото момиче зарязва съпруг и дете и също заминава за Лондон.

2-ри август, 21.00 часа
Лятна сцена "Римски терми"
"Г-н Ибрахим и цветята на Корана" от Ерик-Еманюел Шмит
Постановка: Снежина Танковска. Моноспектакъл на Мариус Донкин
Разказ за най-важните уроци за живота и смъртта, които научаваме, когато най-малко очакваме. 
Разказ за страданието и просветлението на малкото еврейско момче Мойсей, наричано Момо. 
Момо живее без майка на "Синята улица" в Париж и когато навършва 11 години, счупва прасенцето-касичка и отива при жриците на любовта, за да открие топлината. Не минава много време и баща му, студен и мрачен адвокат, го напуска, а по-късно се самоубива. Добре, че на същата уличка е дюкянчето на самотния арабин господин Ибрахим, с когото момчето се сприятелява. Един ден мъдрият господин Ибрахим осиновява Момо, купува кола и двамата тръгват на пътешествие, което ги изправя пред най-важните кръстопътища в живота им.

3-ти август, 21.00 часа
Лятна сцена "Римски терми
"Контрабасът" от Патрик Зюскинд
Постановка: Пламен Марков. Моноспектакъл на Валентин Ганев
Героят на Зюскинд е музикант, влюбен в млада оперна дива. 
Проблемът му е, че макар и да обича своя контрабас, той е отчаян от неговата незабележимост в оркестъра. 
Затворен сам в клаустрофобичното пространство на музикалната си стая, той ту се идентифицира със своя инструмент, ту се разграничава, като някъде в движението между двата полюса, търси и да намери себе си. 
Търси го по начин парадоксален и комичен.

4-ти август, 21.00 часа
Лятна сцена "Римски терми"
"АII Rh+" от Николета Езиненку
Режисьор Мишел Арфо. Моноспектакъл на Миглен Мирчев
Пиесата започва с вземането на няколко "добри" решения...
Постепенно се превръща в програма за телесно, морално и кръвно пречистване...
Това е един чудовищен националистически химн, който трови както този, който го пее, така и тези, които го слушат... Без никаква демагогия, авторката изобличава процеса, който води от уж савсем банални и безобидни реплики и постъпки, до ужасяващи и нечовешки действия. Николета Езиненку е молдавка. Нейните текстове са играни в Авиньон, Париж, Берлин, Букурещ, Монпелие, Москва и Токио, на Фестивала за Европейски Театър в Дюселдорф и на Биеналето на Венеция. АII Rh+ е един от последните и текстове.

5-ти август, 21.00 часа 
Лятна сцена "Римски терми"
"Столовете" от Еюжен Йонеско
С участието на Йоанна Поповска
Режисьор: Люба Милошевич
Музика: Мариян Нечач
"Столовете" представлява трагически фарс, представен в един пример за метафизичното в театъра. 
Темата за празнотата на живота се изгражда чрез речта, движението и играта, за да се разгърне в картина на лоялността, тъгата и разкаянието. Нереалността на реалния свят, началото на хаоса. Всичко, видяно през призмата на абстрактното. Един истински театър на абсурда. Спектакълът, както и самата Йоанна Поповска са носители на редица театрални награди и международни отличия.

5-ти август, 22.30 часа
Лятна сцена "Римски терми"
"Крясъкът на визона" от Алекс Пандев
Режисьор: Агат Бергман. Алекс Пандев, автор на успешната пиеса "Честит празник Ханука", представя новия си спектакъл "Крясъкът на визона" на сцената на Комеди дьо Пари.
Една неделна вечер ТЯ, не съвсем от каймака на светското общество, напълно (п)объркана и бясна привърженичка на всичко градско, на материалните наслади, на известните марки, се приземява сама и преситена в жалък въшлив нощен клуб, където не познава никого и с радостна свирепост ще отвори пробойните и ще издълбае пукнатините на своето съществувание... и ожесточено ще търси Щастието!
Комедията е шик, декадентска и възхитителна в политически НЕкоректен тон.
Един истински театрален НЛО!

От режисьора Агат Бергман:
"От невероятната среща между един нощен бар и една вулканична уличница, извън всякакви норми, сексапилна и хаплива, чийто език съответства точно на физиката й, тоест "необикновен", излъчващ фундаментални истини, от които се превиваш от смях, също толкова скърцащи и изместени в пространството и времето.
За този спектакъл беше абсолютно необходимо всичко да се изчисти от сиви краски, публиката да може да усети емоции от откровени цветове, да може да избухва в смях на политически НЕкоректните истини, великите чувства или самоиронията. Текстът с изключителен стил и невписващата се в обичайните норми актриса, изискваха мизансцен, в който естетиката на мястото, на цветовете, на предметите произлиза от една съвременна и градска естетика... Само така хапливостта, женствеността, смехът, чувствителността и самоиронията щяха да придобият цялостния си смисъл. Алекс Пандев, със свирепия си хумор и своята "пенливост" прави от тази чиста проба комедия един театрален НЛО, от който аз изпитах хиляди удоволствия, докато работехме над него".

9-ти август, 20.00 часа
Театър Българан
"Хамлет" от Шекспир
Моноспектакъл на Арам Ховханисян
режисьор Арам Ховханисян
Спектакълът е опит да бъде представен Хамлет, като един съвременен кръвожаден човек, човек на големите страсти и сила, който е дете на съдбата, победител на всички времена, комуто нищо не е отказвано никога от приятели, жени и родители и на когото внезапно и нежелано му се налага да види и осъзнае необратимостта на живота и времето, да преосмисли ролята си в своя собствен живот и в живота на другите, както и нагласата си към своето време и дълг. Внезапно той открива себе си, като жертва на тази невъзратимост, като един от актьорите в своя собствен "миши капан". Хамлет е представен в един своеобразен пентаграм на лица и емоционални състояния: страст и самоувереност – присъщи на един силен човек, внезапна скръб и болка от загуба, философско приемане и разпознаване на необратимостта, безпомощност на дете, което се нуждае от родителската подкрепа и справедливост, абсолютно приемане на дълга от боец, който трябва да изпълни дълга си.

9-ти август, 21.30 часа
Театър Българан
"Офелия" от A. Володин
Моноспектакъл на Мариам Гхазанчян
Режисьор Хакоб Гхазанчян
Погребението на Полоний е приключило. 
Полоний е убит от Хамлет. 
Офелия е почти полудяла... 
Тя влиза в стаята на баща си за последен път, за "да разбере" какво й предстои в бъдеще. 
Защо се случи така?... 
Кой е виновен?... 
Нейният баща, или скъпият й Хамлет... 
Защо любовта изчезва в минутата, в която изглежда толкова близо и вечна? 
Защо Хамлет и тя не станат крал и кралица? 
И като за последно какво да прави сега?... 
Да, какво да прави? 
Може да следва съветите на Хамлет и... да влезе в манастир... и това е краят.

10-ти август, 20.00 часа
Театър Българан
Концерт на арменски танцов ансамбъл "Сирварт Чилингирян"
Хореограф: Мадлен Манкикян
Ръководител на състава: Гарабед Гарабедян
Трупата съществува от март 2006 г. и е създадена като продължител на традициите на съществувалия до 80-те години в гр. Шумен, Ансамбъл за арменски песни и танци "Татул Алтунян".
От създаването си до днес АТС "Сирварт Чилингирян" – Шумен е имал над 50 участия в Шумен, Варна, Пловдив, София, Добрич, Дебрецен (Унгария), Констанца (Румъния).
В репортоара си съставът има 4 смесени, 8 женски и 1 мъжки танц

8-ми и 11-ти август, 20.00 часа
Театър Българан
"Котенце", по едноименния роман на Владимир Кунин
Моноспектакъл на Заслужилия артист на Руската федерация Всеволод Чубенко
Режисьор и сценограф - Яков Рубин
Награди:
Гран-при и специална награда на журито на Театралния фестивал в Перм, Русия
Награда за мъжка роля на Международния театрален фестивал в Брест
Гран-при на Международния театрален фестивал "Видлуння" в Украина, Киев
Гран-при на Международния театрален фестивал «Atspindis» в Литва, Висагинас
Гран-при на Международния театрален фестивал «Integra» в Германия, Ганновер
Гран-при на Международния театрален фестивал «Wrostja» в Польша, Вроцлав
I-ва награда на Веждународния театрален фестивал «Монокль» в Санкт-Петербург