Културата – от Кирил и Методий до чистотата на българския език

Мисия Варна

09-07-2010, 15:21

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В центъра на Варна да бъде издигнат паметник на Кирил и Методий искат местни дейци на културния фронт.

Това стана ясно на дискусия, организирана от новоизбрания председател на комисията по култура към местния парламент доц. Константин Трошев от ГЕРБ. Форумът, озаглавен „Проблеми и виждания за развитието на културата в общината“, целеше да събере идеи в контекста на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата. Дискусията обаче не можа да надхвърли рамките на отделните творчески гилдии, а болшинството от идеите бяха свързани с изразходването на бюджетни средства.

Предложението за паметника дойде от председателя на сдружението на литературното общество във Варна Станислав Пеев. Решение за издигането на монумент на светите братя имало още от края на миналия век, но никой не се заел сериозно с реализацията.

Поетесата Елка Няголова пък настоя да бъде създаден културен щаб, който да е на подчинението на кмета Кирил Йорданов. Други бойци от културния фронт настояха общината да предостави сграда, която да бъде превърната в Дом на културата.

Не беше подмината и Морската градина, като изискването е тя да бъде съхранена за варненци и да бъде отрязан достъпът с автомобили до нея. Дали това означава, че колите, които сега влизат в парка, не са на варненци – не стана ясно.

Друго желание гласеше да бъдат организирани общи четения на литературни произведения. За целта би било хубаво да бъде възстановена сцена „Поезия“ в Римските терми. Не се мина и без клишето, че културните забележителности на морската столица трябва да бъдат рекламирани като туристическа дестинация. Желателно било също да се издирят бивши директори на културни институции в града, които да се включат активно в различни културни прояви и тяхната организация.

Освен паметник на Кирил и Методий, от литературното общество поискаха да бъде издаден литературен алманах, който да представя произведения, както на варненски писатели и поети, така и творби дело на чужденци, работили в морската столица. Друг алманах пък може да популяризира детското творчество в града. Идеята за него е да излиза всяка година.

Дейците на културата предложиха и създаването на комисия, която да отговаря за чистотата на българския език.