Закон вади от анонимност издателите на вестници и списания

Варна Лайф

07-07-2010, 13:45

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Кой е издателят на съответния вестник или списание вече ще е известно на всички,

тъй като  ще бъде длъжен да се идентифицира пред Министерството на културата.

Издателите ще подават във ведомството нарочна декларация по образец с името на собственика, съгласно проектозакон за изменение на Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, одобрен днес на заседание на Министерския съвет. Предвидените в административно-наказателните разпоредби на закона глоби варират между 1000 и 2000 лв., като при повторно нарушение санкциите скачат на 3000 - 5000 лв.

По този начин ще заработи механизъм за гарантиране на прозрачност на собствеността на печатните медии с оглед осигуряването на ефективна защита на основни права на гражданите, каквито са честта и доброто им име, уточнява пресслужбата на правителството. Отговорност за наличие на изискваната от закона информация ще носи не само издателят, но и производителите и разпространителите на печатни произведения.

Още в първия си брой за годината периодичното издание трябва да публикува данни за своя издател. Информацията трябва да е достатъчна, за да може той да бъде ясно идентифициран. Същите данни трябва да бъдат представени и в Министерството на културата, при това в 5-дневен срок от публикацията. До 10 дни пък те ще бъдат публикувани в сайта на ведомството. Ще се отразява и всяка промяна.