Изложбата "Дарвин сега" в Гранд мол през юли и август

Варна Лайф

05-07-2010, 10:23

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Изложбата на Британски съвет показва на варненци живота и идеите на великия учен.

От 7 юли жителите на Варна ще могат да разгледат уникалната изложба на Британския съвет "Дарвин сега".

През юли и август Grand Mall ще бъде домакин на изложбата, която ще ни запознае с интересни факти, свързани с живота на Чарлз Дарвин, негови идеи и основополагащата му теория за произхода на видовете в контекста на влиянието им върху съвременните изследвания в областта на биологията и медицината.

Сред експозицията са текстове, фотографии и скици, посветени на пътуването на Дарвин на кораба "Бийгъл", дневника му, теорията му за еволюцията, мненията на неговите съвременници за труда му "Произхода на видовете", връзката наука-религия и научната кореспонденция на учения.

Изложбата предлага възможност на посетителите да споделят собствените си идеи за Дарвин и еволюцията.
Един от най-интересните експонати е еволюционното дърво, на което всеки посетител има възможност да остави малка картичка със свое послание, вдъхновено от изложбата. Много от посланията, закачени досега на дървото, са свързани с опазването на природата.

Експозицията гостува в различни градове в България като принос на Британски съвет към международното отбелязване на 200 години от рождението на бележития учен и 150 години от публикуването на неговия "Произход на видовете".

В партньорство с Националния природонаучен музей при БАН уникалната експозиция вече беше представена в София, Пловдив, Асеновград, Стара Загора, Пазарджик, Сливен и Бургас, а във Варна гостува за втори път.