Завърнаха се пленените в Израел български журналисти

Варна Лайф

03-06-2010, 06:32

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Журналистите от bTV - репортерът Светослав Иванов и операторът Валентин Василев, които бяха задържани след израелската атака над хуманитарния конвой, кацнаха снощи в 21.30 часа на летището в София живи и здрави.

"През последните няколко дни бяхме в абсолютен информационен вакуум, призна Светослав Иванов пред bTV. След като вчера консулът ни в Тел Авив дойде при нас, за да ни види и ни каза каква е подкрепата на нашата телевизия и от страна на всички други медии. Това се усети веднага в затвора, в който бяхме. Най-малкото, защото за пръв път от два дни след това ни донесоха храна", обясни журналистът.

"Сега вече съм добре, каза Валентин Василев. Сега съм добре, но там беше като в някакъв филм. Това трябва да се изживее. Когато ни превзеха кораба - с пушки, автомати - отношението беше добро, стига да се подчиняваш".

"Подчиняваш ли се, нямаше стъпване върху глави и т.н. Видяхме как на турския голям кораб започнаха да избухват взривове и започна да се стреля. В този момент беше щурмуван нашият кораб. Вальо започна да снима. Няколко наобиколиха. Аз вдигнах ръце, паднах на колене, Вальо направи същото. Опитахме се да извадим касетата - извадихме я", допълни Светльо.

"Извадихме я, прибрахме я, но след два часа ни я намериха. Това всичко, което Светльо каза - избухването на бомбите на гръцкия кораб с 530 човека - това го заснех, защото само ние останахме на първата палуба. Всички се качиха горе да са заедно, да не стрелят по тях", прибави Валентин.

Двамата потвърдиха, че корабите са били атакувани на 70 морски мили от ивицата Газа, което е в извън териториални води. Двамата, заедно с другите журналисти и представители на неправителствени организации, са били арестувани и качени в затворнически коли.

Отнети са им били всички документи, техника и телефони. Лишени са били от вода и лекарства. Не са имали право на телефонно обаждане. От българското посолство в Тел Авив сами са ги открили.