Концерт в чест на Пол Маккартни в Белия дом

Варна Лайф

02-06-2010, 20:28

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В сряда президентът Обама лично връчи уникална награда за музика на Пол Маккартни в Белия дом, предава АП.

Сър Пол призна, че е бил „леко нервен” на концерта в негова чест в сряда в Белия дом, където президентът му връчи наградата Gershwin за популярна музика.

Сред големите имена, участвали в концерта, който се състоя в Източната Стая, бяха Джонас Брадърс, Фейт Хил, Стиви Уондър, Джери Зеинфийлд, както и Емилоу Харис, Елвис Катело, вокалистът и китарист на White Stripes, Джак Уайт и фронтменът на Foo Fighters, Дейв Грол.

Всички звезди имаха изпълнения в Източната Стая, включително и самият Маккартни.

67-годишният легендарен музикант е третият награден с наградата Gershwin, която се присъжда от Библиотеката на американския Конгрес. Тя носи името на братята композитори Джордж и Ира Гершуин, чиито колекции се съхраняват в библиотеката. Досегашните носители на наградата са Стиви Уондър и Пол Саймън.

На концерта с отбрани гости в библиотеката във вторник Маккартни каза, че е израснал с музиката на братята Гершуин.

През годините бившият „бийтъл” е получавал десетки награди, но наградата на Библиотеката на Конгреса и изпълнението пред президентското семейство са притеснили музикалния идол.

Маккартни нарече Обама „страхотен човек” и допълни - „За английско хлапе, израснало в Ливърпул, Белият дом – това е нещо доста специално”.

Библиотекарят на Конгреса Джеймс Билингтън каза, че Маккартни  „символизира и очовечава световния музикален пейзаж ” с музиката и активизма си за различни благородни каузи по целия свят.