Със специален приз благодариха на "Калиакра", че доведе "Тол шипс"

Архив Варна

23-05-2010, 06:24

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Българската баркетина "Калиакра" получи специална награда от Учебно-ветроходната асоциация за приноса си за провеждането на регатата "Тол шипс - Исторически морета" в Черно море и Варна.

Призът бе връчен на капитана Станислав Калудов по време на награждаването на победителите в първата гонка от регатата. "Калиакра" вече 25 години участва в проявите на организацията на учебните ветроходи. Едва сега обаче варненци успяват да се докоснат до атмосферата на "Тол шипс". Вече трети ден пристанище Варна-изток е най-оживеното място в града, а пред ветроходите, които приемат посетители на борда си, се вият дори опашки от желаещи да ги разгледат отблизо.

След атрактивния парад на екипажите, който завърши с изпълнения на български фолклорни, индонезийски и арабски танци до входа на Морската градина, първите три екипажа в класирането от първата гонка по класове получиха призовете си от кмета на Варна Кирил Йорданов, управителя на Варненска област Данчо Симеонов и председателя на регатния комитет Робин Снук Хъргрьоне.

Победител в клас D е екипажът на руската яхта "Акела", следван от "Адонис" (Гърция) и "Ханза" (Испания). В клас С най-бърз в І етап е "Мифос" (Гърция) пред сънародниците си от "Кристиана V" и "Мати" (Хърватия), водена от единствената дама капитан Магда Маковска.

Надпреварата в клас В бе спечелена от "Текла" (Холандия), следвана от "Бодрум" (Турция) и "Мейби" (Великобритания). В класа на най-големите ветроходни кораби - А, победител е руският "Мир" пред британския "Тинейшъс" и полския "Дар Млоджиежи".

Наградата за най-млад екипаж бе присъдена на хърватската яхта "Мати", а Ауну Рофик от екипажа на "Шабаб Оман" бе отличен с приз за "корабен готвач с най-дълъг стаж".

Победител по реално време в гонката е екипажът на испанската "Ханза", изминал разстоянието от Волос до Варна за 2 денонощия, 7 часа и 6 секунди. Наградата за победител по коригирано време бе връчена на холандския екипаж на "Текла", в който освен четириногия Найски е включена и руска гражданка.