Първанов разкритикува политиката на правителството към културата

Мисия Варна

21-05-2010, 17:51

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

“Не би трябвало бюджетът за култура да се формира на остатъчен принцип”, заяви  президентът Георги Първанов при откриването на четвъртото издание на Международния поетичен фестивал „Славянска прегръдка” във Варна.

По думите на президента, 20 години преход са достатъчно време, за да бъде променена визията на страната за бъдещето на българската духовност. „Реформирахме всичко, но забравихме културата. Всички ние, българските държавници, сме длъжници пред вас – българските творци“, каза още Първанов в Градската художествена галерия.

Държавният глава използва поетичния форум, за да подчертае, че на духовността и на културата не трябва да се гледа като на бреме за държавния и за общинските бюджети. Според Първанов бюджетyt за култура би могъл да е най-голямата инвестиция в антикризисните ни програми.
Председателят на Славянската академия във Варна Елка Няголова съобщи, че всички участници във фестивала на поезията ще подпишат декларация в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска културна столица през 2019 г. Тя ще бъде изпратена до председателя на ЮНЕСКО Ирина Бокова и до председателя на Комисията по култура Европейския парламент.

Първанов похвали инициативата на Славянската академия, която организира поетичния фестивал, и кмета на града Кирил Йорданов, тъй като въпреки финансовите проблеми в трудното кризисно време, са намерили начин да подкрепят духовността. Кметът пък за малко да изтърве поощрителните думи на президента, тъй като закъсня за началото на церемонията.