"Син флаг" ще се развява и на градския плаж

Новините

20-05-2010, 13:25

Снимка:

СНИМКА: ДАНИЕЛ РУСИНОВ

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Буните” ще станат първият градски плаж у нас, включен в престижната световна програма „Син флаг”, похвалиха се днес от консорциума на концесионерите „Алея Първа” ЕАД.

Варненският плаж между ІІ и ІІІ буна е част от пилотната фаза на „Син флаг”. Едва след година, ако се окаже, че продължава да отговаря на всичките 32 критерия (за екологично образование и информация, качество на водата, екологосъобразно управление и безопасност и услуги), той ще бъде удостоен със същинския "Син флаг".

Общо 10 български плажа са получили от международното жури евросертификата за чистота и безопасност за лято 2010. Повечето от тях са на юг. По Северното Черноморие удостоени единствено са Слънчев ден и Албена. От програмата е отпаднала "Ривиера", тъй като собствениците отказали да участват в процедурата, след като 12 години плажът на ваканционния клуб без проблем е взимал "Синия флаг".

За да изпълнят всички изисквания на "Син флаг" на цялата градска ивица във Варна, концесионерите започват да възстановяват пясъчната ивица на Рибарския плаж, която беше унищожена от силните вълни тази зима. Пясъкът ще бъде почистван с машини през целия сезон. Ще бъде ремонтирано и съоръжението за пречистване на твърди отпадъци, разположено в Шокаровия канал. Готова е новата канализация, която отвежда отпадните води от обектите, разположени от Вълнолома до Рибарския плаж. Проектът е финансиран по ИСПА. Съоръжението ще заработи едва през август, заради приемателните процедури, които му предстоят. С 85 хил. лева ще бъдат възстановени Централните и Северните морски бани.

Ще продължи и премахването на заведения от пясъчната ивица. Ще се монтират нови съблекални на Централния плаж.

Вече започна озеленяването на най-северната част на крайбрежната алея. Строителни работници пък засипват с чакъл нови 1000 безплатни паркоместа на ІІІ буна.

Особен акцент върху чадърите постави днес  Андрей Василев - търговски пълномощник на фирмата-концесионер на варненските плажове "Лазурен бряг 91". Според него те ще бъдат с 300 по-малко тази година, за да има достатъчно място на плажа за летовниците, които не искат да дават 3 лева за чадър или 4 за шезлонг.

Общо 26 поста с по 2-ма спасители ще има на градския плаж във Варна. За тях ще бъдат купени нови лодки и джет.  През този сезон ще бъде разкрит нов медицински пункт на Южен плаж. Той ще бъде осигурен с медицинско обслужване от ДКЦ І „Св. Клементина”.

До няколко дни на Южния плаж ще бъде монтирана 53-метрова надуваема пързалка. Концесионерите преговарят и с клуб "Адреналин" за нови атракции и дори бънджи скокове на плажа.  На III буна ще бъде разположена и временна сърфбаза, която да замени унищожената от бурята в началото на март база на Рибарския плаж.