АЕЦ ”Белене”- най-напредналият проект в Европа

Новините

18-05-2010, 11:31

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Проектът за изграждане на втора ядрена централа в България - АЕЦ "Белене" е най-напредналия

в техническо и юридическо отношение в цяла Европа, заяви икономическият министър Трайчо Трайков по време на кръгла маса за "Енергийната политика и енергийната диверсификация", организирана от Центъра за изследване на демокрацията и Атлантическия съвет на САЩ.

Все още обаче техническият проект за изграждане на мощността не е получил лицензия от Агенцията за ядрено регулиране. В конкурса, обявен от БЕХ, за избор на консултант по проекта са участвали HSBC, "Сосиете женерал", KPMG в консорциум с "Магуайър", "Ротшилд", "Арджил" и "Ърнст енд Янг . Три от тях  ще продължат да се борят за изпълнител на поръчката.

„Компаниите, които ще продължат, ще бъдат уведомени тези дни заедно с условията на финансовата оферта и техническа оферта и схемата за цените", обясни Трайков.

Според министъра проектите за изграждане на ВЕИ могат да се сравнят с влак пуснат по нанадолнище, който има спирачка, но не и система за управление.

Икономическото ведомство планира да създаде система за технологичен офсет по ВЕИ-проектите, с цел да балансира развитието на алтернативните източници и тяхната цена. "Ако имате субсидирана тарифа, при която има интерес, надвишаващ десет пъти реално необходимото, при ангажиментите, които е поела България, то очевидно трябва да има промяна в нея", обясни Трайков.

България се нуждае от два вида диверсификация на енергийните източници - външна и вътрешна. По отношение на вътрешната той съобщи, че вече има интерес от американската компания "Шеврон" към добива на шистов газ в България. Това е станало ясно при посещението на Трайков в САЩ преди месец.
С цел външна диверсификация  България ще се стреми да не зависи в голяма степен от доставките на енергийни носители от една страна, както е досега с Русия.
Според изчисленията на Трайков с парите, дадени за "Цанков камък", НЕК би могъл да купи две от трите ЕРП-та в България, или в която и да е друга страна наоколо. Консултантският хонорар на Доган би бил достатъчен да финансира каквато и да е стратегия за експанзия на други пазари на държавните дружества"..