Продължава издирването на катастрофиралия афганистански самолет, продаден от България

Новините

18-05-2010, 10:16

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Роднини на пътници, които са били в афанистанския самолет, който катастрофира с 44 души на борда, се присъединиха към отчаяното търсене на останките днес,

заедно с хеликоптерите на НАТО, които кръжат над планините, предава АП. Самолетът е бил закупен от България, преди 3 месеца.

Авиокомпанията Pamir Airways е основана през 1995 г. и има ежедневни полети от и към големи градове в страната, както и до Дубай и Саудитска Арабия, за посещение на свети места.

Според сайта на авиокомпанията, самолетът, който изчезна вчера, е модел Antonov An-24. Амула Хамид, изпълнителен директор на Pamir Airways съобщи, че последната инспекция на самолета е била преди три месеца, в България, преди продажбата му на афганистанската авиокомпания.

An-24 е среден клас, дву-турбовитлов самолет, предназначен за гражданска авиация. Строен е в СССР от 1950 до 1978 г. Съвременна версия на модела се строи все още в Китай.

Моделът има грубоват дизайн и ниски разходи и се използва широко в развиващи се страни от третия свят.

Авиационната мрежа за безопасност съобщи, че 143 самолета Antonov An-24 са изгубени при инциденти досега.

Самолетът, собственост на афганистанската авиокомпания Pamir Airways, е пътувал от Кунгуз, град в Северен Афганистан, към Кабул. Авиодиспечерите са загубили контакт със самолета, когато е бил на около 85 км., северно от Кабул. Спасителни екипи тръгнаха към Саланг Пасс, който се намира на главния път, свързващ Кабул със северните части на страната, във високите и трудно достъпни планини Хинду Куш.

Въздушното търсене на афганистанското правителство и международната коалиция приключи късно снощи, заради мъглата и тъмнината, но днес беше подновено.

"В момента търсим къде е паднал самолетът", каза президентът Хамид Карзай - "В някои области лошото време - сняг, дъжд и мъгла, не ни позволява да продължим търсенето. Ние се надяваме, че ще можем да намерим жертвите на катастрофата скоро и семействата ще получат телата на близките си".

Малки групи от цивилни търсят пеш в скалистите планини следи и останки от самолета, който се разби вчера сутрин.

"Дойдох, за да потърся тялото на наш роднина, или са му помогна, ако е ранен - да намеря какъвто и да било знак от него", каза Джамал, чиито зет е бил на борда на самолета - "Ние сме общо 6, или 7 роднини, които го издирваме. Засега нищо. Това са тежки времена. Те (афганистанското правителство) трябва да ни помогнат".

Няма официална информация за съдбата на пасажерите. Но страхът на роднините им, провокира сълзите на зрели мъже.

Властите, участващи в издирването, казаха, че трудният терен прави търсенето изключително трудно и почти невъзможно за достъп пеша.

"Правителството не ни дава никаква информация за самолета - дали е отвлечен, или е катастрофирал. Нямаме никаква идея какво става" - каза доброволец, който е имал трима роднини на борда.

Мяр Расуули, директорът на летището в Кабул каза, че при последната връзка на наземния контрол със самолета, пилотът не е издал никаква тревожност.

Гулам Марууф, авиационен следовател, който работи за афганистанското правителство, е бил на борда на един от военните хеликоптери, летящ над областта. "Нямаше нищо. Проверихме целия маршрут", каза той.

В понеделник НАТО предостави няколко самолети и хеликоптери за спасителната операция.

На самолета е имало 6-членен екипаж и 38 пътници, 6 от които чужденци, каза транспортният министър Раз Мохамед Алами, който също е в региона на катастрофата, с представители на правителството.

Британското посолство в Кабул съобщи, че на борда на самолета е имало трима британски граждани. Вашингтон съобщи за един американец, все още не са оповестени националностите на другите двама чужденци.