Къде да учим, питат областния от Колежа по туризъм

Новините

17-05-2010, 17:15

Снимка:

СНИМКА: ВИОЛЕТА РУСКОВА

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Областният управител Данчо Симеонов обеща не да намери, а да провери има ли държавна сграда, в която може да се настани Колежът по туризъм във Варна.

Това споделиха след среща с него представители на студентския съвет на най-старото държавно училище по туризъм в страната, което вече е поканено да освободи до септември сградата на ул. "Стефан Караджа", която от години ползва заедно с друго държавно училище - НУИ "Добри Христов".

До срещата се стигна след протестно шествие на студенти и преподаватели, което започна от сградата на общината. "Искаме си сградата", "За Велчев добро, за колежа дърво", "Днес вън от сградата, утре - от държавата" бяха част от плакатите на протестиращите, които преди 2 седмици поискаха от премиера Бойко Борисов да се разнищи схемата, по която колежът остана без сграда, както и да се намерят виновните и вероятно спечелилите от нея. От години Музикалното училище (сега Национално училище по изкуствата) и колежът (бивш Институт по международен туризъм) се помещават в сграда, строена през 1900 г. за Френския лицей във Варна и ползвана в различни периоди и от Военноморското училище и Френската гимназия. Проблемът с липсата на достатъчно помещения за две училища със специфичен режим на работа се изостря допълнително от факта, че формално са под различни шапки - едното е подчинено на Министерството на културата, а другото - на Министерството на образованието. Спорът позатихва през 1996 г., когато с решение на тогавашното правителство за нуждите на колежа са предоставени хотелите-общежития "Ехо" и "Мургаш" в Златни пясъци. Състоянието им обаче не позволява ползване като учебна база, а фактът, че не е предоставена и земята под тях, не дава възможност за търсене на външни инвестиции.

При управлението на правителството на НДСВ земята под хотелите е закупена от дружество, в което ключова роля играе братът на тогавашния финансов министър Милен Велчев - Георги, а на Икономическия университет, звено от който вече е колежът, е препоръчано да сключи договор с фирмата му "Краун хотелс" за построяване на сграда за целите на колежа. Месец и половина след подписването на такъв договор се сключва нов контракт - вече между инвеститора и собственика на хотелите - образователното министерство. Малко по-късно МОН предлага на кмета да се премахнат двата хотела, а след още две години и половина "анализира" договора с договора с фирмата на Георги Велчев и опрощава задължението й да построи база за колежа. Вместо това на закупения терен вече няколко сезона функционира луксозният комплекс "Хелиос", а 650 студенти и преподавателите им провеждат занятия във влажни мази и бараки. През септември 2009 г. областният управител Данчо Симеонов съобщава, че е задвижена процедурата за компенсиране на държавата от страна на фирмата, придобила имота на Колежа по туризъм. През април обаче отново Данчо Симеонов обявява, че сградата на ул. "Стефан Караджа" е отредена само за НУИ "Добри Христов" и подхвърля, че колежът вече има помещения в кв. "Чайка", пък и е звено на Икономическия университет, който трябва да реши проблема. В "Чайка" ни дадоха бивш магазин, от който можем да ползваме само една лекционна зала, а университетът няма къде да побере 33 допълнителни учебни групи, обясняват студенти и преподаватели.

Събрали сте се под прозорците ми, затова слизам да чуя какво мога да направя за вас, каза кметът Кирил Йорданов и като увери, че е запознат детайлно с проблема още от 1997 г., когато бе областен управител, насочи студентите с въпроса: "Кой ви гони?". Преди студентите да тръгнат към областната администрация, градоначалникът изрази готовност да положи подписа си под декларация в подкрепа на исканията им.

По бул. "Сливница" и "Княз Борис І" шествието достигна пред сградата на областната администрация. След известни уговорки в отсъствие на Данчо Симеонов представители на протестиращите се съгласиха да влязат за среща със зам. областния Николай Няголов, който обаче не успя да им обещае нищо конкретно. Предстои да се издаде заповед за изземане на ползваните от вас помещения по чл. 80 от Закона за държавната собственост, каза Няголов, но няколко пъти припомни, че през годините има вече издавани две такива заповеди, които не са изпълнени. В крайна сметка бе договорена среща между областния управител Данчо Симеонов, който пътуваше към Варна, и директорката на колежа доц. Виолета Димитрова с участието на представители на студентския съвет. Докато очакваха края й, от Колежа по туризъм изреждаха държавни училища "със затихващи функции", чиито сгради биха могли да се предоставят за по-пълноценно използване.

Областният управител ни препрати към ректора на Икономическия университет, ще се срещнем с него, но вече знаем, че за нас място там едва ли ще се намери. Най-вероятно ще се наложи отново да привличаме общественото внимание, коментираха студенти. Междувременно във фоайето на колежа набъбва подписката с искане за решаване на проблема със сградата и наказване на виновните за възникването му.