Споко, няма да анулират матурата

Архив Варна

15-05-2010, 12:46

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

"Няма опасност да се анулират матурите заради слуховете, че е изтекла информация за трите варианта",

категоричен беше днес  образователният министър Сергей Игнатов.

Само четирима души са имали достъп до вариантите за зрелостния изпит по български език. Ако наистина е изтекла информация, ще има уволнени, зарече се той. МВР вече е направило разследване.

Скандалът за изтичането на информация за темата на матурата по български възникна буквално минути след матурите, в които се включиха над 60 хиляди зрелостници.

Темата за интерпретативно съчинение или есе, която учениците трябваше да развиват, е изтекла още предния ден и дори се е търгувала в интернет за 600 лева, алармира Дарик радио. Учители пък твърдят пред "Стандарт", че техни ученици са се похвалили, че са купили за 300 лева трите изпитни варианта още предишната вечер.

Скандалът тръгна, след като стана ясно, че преподавател от СУ "Св. Климент Охридски", който давал частни уроци, още от вечерта е разпратил смс-и на учениците си с трите варианта, които може да се паднат на изпита.

Единият от тях е именно "Силата на словото в одата "Левски" на Иван Вазов", която бе изтеглена вчера сутринта. Според ученици другите двама автори, които фигурирали в смс-ите, били "Магията на любовта във "Ветрената мелница" на Елин Пелин" и "невъзможното завръщане в "Скрити вопли" на Дебелянов".
От просветното министерство отказват да потвърдят дали това са другите два заложени варианта. Двамата "резервни" автора бяха посочени и като най-вероятни от астроложката на ВарнаУтре Елена Пенчева.
"Ако темите се знаеха предварително и вървяха във форумите, нали вие, журналистите, щяхте да разберете за това още предния ден и сутринта да сигнализирате преди тегленето на варианта?", попита просветният министър пред Дарик радио днес.

Темите са пътували до останалите градове в страната на дискове, защитени с парола и, за да може някой хакер да разбие паролата, са нужни 3-4 дни, обясни Игнатов и се пошегува, че ако някой клас получи само отлични оценки, ще бъде проверен.