Оцелялото в самолетната катастрофа момченце е добре

Новините

13-05-2010, 11:19

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Момченцето, което е единственият оцелял, след вчерашната самолетна катастрофа в Либия, която отне живота на всичките останали 103-ма пътници, е добре, след операции на счупените си крака, съобщиха лекарите днес, предава АП.

Холандски вестник съобщава, че оцелялото момче е 9-годишният Рубен ван Ассоу от град Тилбург.

Баба му - Ан ван де Санде каза, че Рубен е бил в Африка на сафари с брат си и с родителите си, които са празнували годишнина от сватбата си, според вестник Brabants Dagblad daily.

Холандското външно министерство съобщи, че чичото и лелята на детето са вече в Триполи и ще го видят при първа възможност, когато лекарите позволят това.

Кадри на детето от болницата бяха показани по много либийски телевизии от вчера насам. Детето диша с кислородна маска, но лицето му се вижда. По този начин е било разпознато от свои близки.

Рубен претърпя операции на двата си крака, които са имали многобройни фрактури. Той е открит в останките на разбилия се вчера самолет на либиската правителствена авиокомпания Afriqiyah Airways. Той катарофира, при опит за приземяване, близо до Триполи, след 7-часов полет над африканския континет, от Йоханесбург.

Над половината от пътниците на самолета са били холандски граждани, които са били на почивка в ЮАР.

Д-р Хамееда ал-Сахели, началник на педиатричното отделение в либийската болница, в която е настанен Рубен, каза пред медиите, че детето се лекува, диша нормално и органите му са незасегнати. Тя разказа, че детето има няколко фрактури на краката си и е загубило много кръв, но вратът, черепът и мозъкът му не са пострадали, при катастрофата и момчето няма вътрешно кървене.

Властите нямат обяснение, как е оцеляло момчето. В последното десетилетие има поне 5 случая на един единствен оцелял, след самолетна катастрофа. Миналото лято младо момиче беше намерено в безпомощно състояние в останките на самолет, 13 часа, след разбиването на самолета й във водите на Коморски острови в Източна Африка.

"Оцеляването само на един пътник, може да изглежда като невероятен късмет, но се случва сравнително често", каза Патрик Смит, пилот на American airline и автор на книги за авиацията.

В полето, близо до летището на Триполи е останало много малко от пътническия самолет.

Либийският транспортен министър, Мохамед Зайдан каза, че двете черни кутии на самолета са били открити и вече са изпратени за анализ. Причината за катастрофата се разследва, но властите вече са отхвърлили вероятността за терористична атака.

Полет 771 на Afriqiyah Airways е имал 93 пътника и 11 души екипаж на борда си.

Сред пътниците е имало 58 холандци, 6-ма южноафриканци, 2-ма либийци, 2-ма австралийци, един германец, един французин, двама британци и един пътник от Зимбабве. Националностите на останалите 19 пътници още не е изяснена. Целият екипаж е бил от либийски граждани.

Много от пътниците са щели да се прикачат на друг самолет от Триполи, към различни дестинации в Европа.

Повече от 600 пътнически самолета Еърбъс A330s са били построени, от 1994 г. насам. Тази катастрофа е вторият фатален инцидент с този модел самолет. Другият инцидент стана с полет 447 на Air France, миналата година, близо до брега на Бразилия.

Миналия месец самолет A330, собственост на Cathay Pacific, беше принуден да се приземи аварийно в Хонг Конг, заради проблеми в двигателите. Сред 57-те пътници нямаше сериозно пострадали, по време на спешната евакуация.