Икономиката надолу с 4%

Новините

12-05-2010, 10:32

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Спад от 4% на годишна база през първото тримесечие бележи българската икономика. Според експресните данни на НСИ за брутния вътрешен продукт на страната.

НСИ ще подготви и публикува официални тримесечни резултати за БВП за първо тримесечие на 2010 г. на 9 юни 2010 г.
Спадът надхвърли очакванията на анализаторите и продължава негативната тенденция от миналата година, когато БВП се сви с 5%, а само за четвъртото тримесечие - с 5.9%. „Дневник новини” припомня,че  пред "Блумбърг" седем икономисти прогнозираха 3% понижение на БВП, а соред други експерти пред SeeNews се очаква 1-2% . Прогнозата на ЦИР бе за 3% спад.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 11.897 млрд. лв. в текущи цени. В сравнение с първо тримесечие на 2009 г., реалният спад е е 2%.
От страна на крайно използвания БВП, разходите за индивидуално потребление намаляват реално с 6.8%, а за колективно потребление - съответно с 1.5% спрямо първо тримесечие на 2009 година. Инвестициите в основен капитал бележат реално намаление с 15.8%. Износът на стоки и услуги се е увеличил с 7.6%, а вносът намалява с 4%.
С резултата си от първото тримесечие българската икономика се очертава да е сред най-лошо представящите се в ЕС. Според Евростат Германия и Франция  отчетоха съответно за януари-март по 0.2% и 0.1% ръст спрямо последното тримесечие на 2009 г.

Поредният спад на БВП на България идва на фона на отчетените първи сигнали за стабилизиране на икономиката, след като  през март бе отбелязан ръст на промишленото производство за първи път от 17 месеца насам.

В същото време обаче вътрешното потребление продължава да е в стагнация, което пролича от данните за спадовете в строителството и продажбите на дребно и това според международните анализаторидърпа икономиката надолу.