Сините: Споразумение с МВФ заради липсата на реформи

Архив Варна

12-05-2010, 10:24

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Намерението на правителството на ГЕРБ да намали фискалния резерв на страната срещна съпротивата на Синята коалиция.

Сините се обявиха против това намерение и предложиха правителството да емитира еврооблигации на стойност 1 млрд. евро, с които да се финансира бюджетният дефицит.

"Първият влак идва срещу страната, голямата заплаха е нарастващият бюджетен дефицит и трябва да се действа бързо", предупреди съпредседателят на дясната коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов.

Първата стъпка, която според сините трябва да предприеме правителството ,е да емитира еврооблигациите след сондаж на евентуални български купувачи - банки и пенсионни фондове. Според коалицията именно сега е времето, защото колкото по-късно се направи, толкова по-скъпо ще бъде.

Второто действие е  актуализиране  на  бюджета най-късно до края на юли, като се отчетат реалните последици от кризата. Според Костов това ще успокои частните чуждестранни инвеститори.

След това десните препоръчват подготовка на споразумение с МВФ. То е необходимо предвид нежеланието и неспособността на министрите да извършат нужните реформи, смята Костов.

Според другия съпредседател на Синята коалиция Мартин Димитров използването на средства от фискалния резерв ще доведе до покачване на лихвите, тъй като ще спадне кредитният рейтинг на страната.