Членовете на ВСС ще бъдат проверени от ДКСИ

Архив Варна

10-05-2010, 14:39

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Законови промени ще задължат членовете на Висшия съдебен съвет да си вадят допуск до класифицирана информация,

съобщи вицепремиерът Цветан Цветанов в понеделник.

Още миналия месец вицепремиерът и МВР-шеф Цветанов разви тезата, че членовете на т.нар. правителство на съдебната власт трябва да си извадят допуск за боравене с класифицирана информация, което на практика означава да бъдат проверени.

Идеята срещна остър отпор от страна на ВСС, който остро обяви в становище, че членовете на съвета са магистрати по силата на конституцията и Закона за съдебната власт и като такива имат достъп до секретна информация по право.

Съдебният съвет обяви идеята на Цветанов като опит за намеса на изпълнителната власт в работата на магистратурата.

Фактът, че членовете на съвета нямат допуск до класифицирана информация, стана известен по-рано миналия месец, когато главният прокурор Борис Велчев внесе в секретното деловодство на ВСС данните, събрани със специални разузнавателни средства от килиите на т.нар. група на "Октопода" на Алексей Петров.

Цветанов предлага законадателни промени като отговор на негативната реакция на ВСС всеки член на съвета да поиска допуск до секретна информация от ДКСИ.

Цветанов смята, че "Октоподът" е проникнал в съдебната власт, но въпросът може да бъде изчистен окончателно, като бъде направена задълбочена проверка на всеки един от членовете му.

Вътрешният министър смята, че ДАНС и МВР могат да пращат класифицирана информация на ВСС, която да им помогне при кадруването, но едва след като се издадат персонални допуски на всеки представител на съвета.