Софийският университет протестира, УНСС иска платено обучение

Новините

10-05-2010, 14:21

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Студенти и преподаватели от СУ”Климент Охридски” ще излязат на протест заради намалението на издръжката му в рамките на бюджетните икономии, приети от правителството

Протестът е насрочен за Деня на светите братя Кирил и Методий- 11 май, вторник, пред Ректората.

„Не е справедливо Софийският университет да бъде засегнат наравно с всички останали университети, тъй като той поддържа 17 сгради паметници на културата”, смята ректорът на университета проф. Иван Илчев.

Тази година за поддръжката им са дадени под два милиона,  което е три пъти по-малко от предишни години, каза Илчев.

Той припомни, че тази година държавната субсидия за университета е 90 на сто спрямо миналогодишната и допълнителните бюджетни икономии връщат издръжката на ВУЗ-а на нивата от 2005 година, когато са били обучавани с 2000 студенти по-малко.

Академичният протест предвижда на стълбите пред Софийския университет да  излязат членовете на Академическия съвет, преподаватели и студенти. Ще бъде прочетена кратка декларация, а университетският театър ще направи кратка пантомима.

С орязаната субсидия на университета ще му е трудно да завърши настоящата учебна година и ще му е почти невъзможно да започне следващата, пише в писмо, което ректорът изпрати до премиера и финансовия министър още миналата седмица.

И ректорът на университета за национално и световно стопанство проф. Борислав Борисов изрази недоволство от орязаните субсидии, които според него ще отидат главно за заплати.

Борисов, който е и председател на Съвета на ректорите, предлага да бъде разрешено платеното обучение в държавните ВУЗ-ове.

Именно в изготвения от съвета проектозакон за висшето образование е предвидено висшите училища да могат да създават търговски дружества и да развиват собствен бизнес .

Съветът на ректорите подкрепи принципно протеста на Софийския университет.