Президентът идва във Варна за юбилея на Икономическия

Мисия Варна

10-05-2010, 13:39

Снимка:

СНИМКА: ВАЛЕНТИН ГЕОРГИЕВ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Президентът Георги Първанов ще бъде сред специалните гости на 90-я рожден ден на Икономическия университет във Варна.

Държавният глава пристига в сряда за тържественото събрание-концерт във Фестивалния и конгресен център, с което ще бъде отбелязан юбилеят от възникването на първото Висше търговско училище (ВТУ) в България през 1920 година.

Празникът е повод ИУ-Варна да отправи признателността си към своите първооснователи, към дейците на Варненската Търговско-индустриална камара, инициирали създаването на ВТУ, както и към десетките поколения ерудирани преподаватели и възпитаници на университета, които са с успешна професионална реализация и са допринесли за утвърждаването на университета и за неговия висок авторитет, каза днес ректорът проф. д-р ик. н. Калю Донев.

Той припомни, че празничната програма започна още преди няколко месеца. В концерта-спектакъл на талантите на университета, провел се на 2 май в ДКС, участваха близо 150 студенти и трима бивши възпитаници. В спектакъла бяха представени сюжетната композиция „Гордея се, че съм българин”, изпълнения на балетна формация, естрадни певци, фолклорен състав, брейк формация и др.

Приключи и конкурсът за студентско есе на тема “Моят университет”, в който са участвали 133 работи на студенти от всички факултети и специалности на ВУЗ-а.  Девет-членно жури с председател доц. д-р А. Кондукторова, ръководител на Департамент „Езиково обучение”, бе съставено от преподаватели, учители литератори, журналисти, студенти. Наградите отидоха при Мария Илиева (3 курс, спец.”Мениджмънт”), Петър Гавраилов (2 курс, спец.”Финанси”) и Невена Стоянова (2 курс, спец.”Финанси”), съответно на първо, второ и трето място в конкурса.

С конференция днес приключва прегледът на студентското научно творчество. На нея ще бъдат представени отличилите се доклади в 19-те секции, които ще бъдат публикувани в специален юбилеен сборник.

Вече са известни и преподавателите от университета, номинирани за присъждането на авторитетното звание “почетен професор” на ИУ-Варна. Връчването на титлата ще бъде част от тържественото събрание, с което ИУ-Варна ще отбележи 90-та годишнина от основаването си на 12 май 2010 г.

Гордост за ИУ-Варна е поставената и официално открита на 4 май 2010 г. паметна плоча – израз на почит и признателност към първооснователите на университета – дейците от Варненската търговско-индустриална камара.

Ръководството на университета представи луксозното издание на отпечатаната най-стара търговска книга в България.

Копие от книгата се съхранява в архивите на университетската библиотека. Новото издание освен оригиналния текст съдържа също и коментарна част, речник на термините, което го превръща в ценна придобивка за библиотеката на всеки икономист.

Тримесечните чествания на 90-та годишнина на ИУ-Варна ще завършат с юбилейната международна научна конференция на тема “Световната криза и икономическото развитие” на 13 и 14 май 2010 г. в университета.

Участници в конференцията са икономисти от 16 държави, като от българска страна докладчиците представляват 21 университета и научни организации.

В конференцията ще участват 281 доклада, разработени от общо 331 участници. За провеждането на научната конференция са сформирани 9 секции, в които ще се водят дискусии по различни теми: глобалната финансово-икономическа криза, теоретични аспекти на цикъла и антикризисни политики, финансовия сектор в условията на криза, секторни (отраслови) ефекти на кризата, влияние на кризата върху бизнеса, икономическата криза и социалното развитие и др.