Външно: Изчакайте с пътуванията до Гърция!

Новините

05-05-2010, 14:26

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Гърция е парализирана от 24-часова национална стачка, напомнят от българското Министерство на външните работи.

Оттам съветват българските граждани да се съобразяват с ограниченията в различните видове превози от и за южната ни съседка, да не предприемат пътувания за краткосрочен период, които не са наложителни, както и да избягват централните райони на Атина и Солун.

Стачката в държавния и частния сектор е обявена от двата най-големи синдиката в страната - Общата конфедерация на труда в Гърция (ГСЕЕ) и Федерацията на държавните служители (АДЕДИ). Насочена е срещу мерките на правителството, които предвиждат намаляване на заплатите и пенсиите на държавните служители и увеличаване на данъчната тежест.

Стачкуват голяма част от служителите в държавния и частния сектор, служителите в местната администрация, гръцките държавни железници, ръководителите на въздушното движение, моряците, учителите, преподавателите, лекарите, служителите в Бърза помощ, търговците, банкерите, журналистите, както и служителите на парламента. На практика страната остава без всякакъв транспорт – сухопътен, въздушен и морски, с изключение на градския транспорт в Атина между 10 и 16 часа. В Атина ще се състоят два протестни митинга, а в Солун ще се проведат две протестни шествия.

Според местните медии през следващите дни предстои да бъдат взети решения за продължаването на социалните протести, още повече като се има предвид формалното приемане на гореспоменатите мерки и ратифицирането им от гръцкия парламент, което се очаква да стане факт до края на седмицата.
Отменени са всички вътрешни и международни полети, блокирани са жп комуникациите, включително по международните маршрути, и градският транспорт, преустановяват се морските превози.

Поради обявената стачка временно се променя организацията на международните влакове между България и Гърция, за което пътниците могат да получават информация от БДЖ.

Очаква се 24-часовата национална стачка да има отражение и през следващите дни, предизвиквайки проблеми за пътуващите с въздушен и жп транспорт. Закупилите билети са пренасочени за следващия ден.
В Солун работи по-голямата част от частния сектор - банки, хотели, магазини, таксита и др. Към момента няма данни за безредици по улиците на Солун или за инциденти и напрежение, които да >представлява опасност за българските граждани, посещаващи града.

Въпреки стачката всички ГКПП-та между двете страни ще продължат да функционират без прекъсване за автомобилен и автобусен транспорт.