Жертви, пожари и безредици в Гърция

Архив Варна

05-05-2010, 14:26

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Трима души загинаха днес в центъра на Атина, след като банка беше подпалена от коктейл Молотов, хвърлен от протестиращите, съобщи АП.

Десетки хиляди излязоха по улиците на столицата, разярени от строгите мерки на правителството за спасяване на Гърция от финансов крах.

Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне тълпата, хвърляща павета и коктейли Молотов по полицията.

Поне две сгради в столицата бяха подпалени, но пожарникарите вече са ги изгасили. Протестиращите направиха горящи барикади по улиците. Поне три коли и един камион горят като факли.

Пожарникарите съобщиха, че телата са били открити в опожарените останки на клон на банка Marfin, която се намира по маршрута на протестното шествие в центъра на столицата.

Скандирайки "Крадци! Крадци!", стачкуващите се опитаха да нахлуят през полицейския кордон, охраняващ Парламента и нападнаха церемониалните пазачи, пред гробницата на Незнайния войн, пред Народното събрание.

Приблизително 100 хил. души излязоха по улиците днес в Атина. Общонационалната стачка беше насрочена за сряда, заради строгите мерки, наложени от правителството за справяне с икономическата криза в страната.

МВФ и 16 европейски правителства отпуснаха спешен спасителен заем от 110 млрд. евро на Гърция. В замяна страната трябваше да вземе бързи мерки за затягане на бюджета, като повишаване на таксите и намаляване на пенсиите и на заплатите на държавните служители.

Спасителният заем беше отпуснат, защото фалита на Гърция би дестабилизирал общата европейска валута и би довел до ефекта на доминото, повличайки след себе си и сруги страни от еврозоната, като Испания и Португалия.

Реакциите на профсъюзите до този момент бяха относително кротки, за стандартите на Гърция, въпреки че страната беше обхваната от поредица от стачки. Но гневът се генерира, след внасянето на законопроекта за спешните строги мерки в Парламента във вторник.

Масирани сблъсъци обхванаха и северния град Тесалоники, където 20 хиляди души превзеха центъра на града, чупейки прозорци на магазините и ресторантите.

Изблиците на гняв започнаха спонтанно, първите сблъсъци бяха провокирани от младежи анархисти.

В момента в Гърция тече 24-часовата общонационална стачка, заради която бяха отменени всички полети до и от Гърция, затвориха пристанища, училища и правителствени служби, а в болниците работи само спешнен персонал.

Акрополът и всички други древни обекти са затворени за туристи.
Журналистите също не работят днес, заради което спряха информационните предавания по телевизията и по радиото.

Някои медии, включително държавната телевизия и уеб сайтът на вестник Ta Nea, прекратиха временно участието си в стачката, за да докладват за смъртните случаи.

Гръцките синдикати признават, че кризата е принудила правителство да предприеме грубите мерки, за да започне изплуването на страната от финансовата пропаст. Протестът е предизвикан от опасенията на профсъюзите, че най-силно ще бъдат засегнати бедните.
В момента бюджетният дефицит на Гърция е около 30 млрд. евро.

"Тези хора губят правата си, губят бъдещето си", каза Янис Панагопулос, председател на GSEE - единият от двата най-големи синдикати в Гърция. "Страната не може да се предаде без борба".

Директорът на Международния валутен фонд  Доминик Щраус-Кан предупреди, че кризата може да се разпространи и в други страни, въпреки предпазните мерки, които вземат европейските държави. "Всички трябва да бъдем изключително внимателни", каза той в интервю за френския вестник Le Parisien, публикувано в сряда.
"Абсолютно разбирам гнева на гърците, но той се дължи на неосъзнаването на размера на икономическата катастрофа", която предстои на страната, допълни Щраус-Кан - "но ситуацията ще стане далеч по-сериозна", без тези мерки.

"Ние ще бъдем на улиците всеки ден, всеки ден! Никога няма да победиш, ако не се бориш", каза 76-годишният Констрантинос Доганис, който получава 345 евро пенсия.

Въпреки стачката, законопроектът ще бъде гласуван в четвъртък. Социалистическата партия, на премиера Георгиос Папандреу има 160 от 300 места в Парламента и законът, почти със сигурност, ще бъде приет лесно.