Разтрогваме договора с "Краун Ейджънтс"

Архив Варна

04-05-2010, 19:02

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

В последния доклад на компанията от март тази година се казва, че служителите й продължават да обучават данъчни и митничари в разкриването на финансови измами.

Самите доклади обаче не се огласяват, тъй като съдържали информация, отнасяща се до националната сигурност на страната.

Консултантите ще бъдат запомнени най-вече с огромните си възнаграждения от порядъка на 20 000 британски лири месечно.

Принос на "Краун Ейджънтс" е създаването на петнадесет митнически мобилни групи.В замяна на колосалната сума, консултантите трябваше да изградят два консултативни съвета и информационна система към митниците, които така и не заработиха. Споразумението предизвика политически скандал, заради цената от 33 млн. лева, която България трябваше да плати. Първият договор с тях е сключен, когато Милен Велчев беше финансов министър в кабинета на Симеон Кобурготски, през ноември 2001 г. 

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов коментира наскоро, че дейността на консултантите от "Краун Ейджънтс" не е достатъчно ефективна, а за 9 години са получили за услугите си близо 100 милиона лева.

"Министерството на финансите оценява извършените до момента консултации и действия от "Краун Ейджънтс", но в условията на икономическа криза и необходимостта от прецизиране и редуциране на бюджетните разходи на този етап няма да се възползваме от Вашето предложение", се казва в писмото на министъра на финансите Симеон Дянков до ръководителя на екипа на "Краун Ейджънтс" в България Джон Браун, цитира БНТ.

Сегашният договор, подписан преди 9 години, изтича в края на юни.