Матурата по български - 41 въпроса за 4 часа

Архив Варна

04-05-2010, 08:15

Снимка:

АРХИВ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Отговори на 41 въпроса за 4 астрономични часа трябва да дадат абитуриентите на задължителната матура по Български език и литература.

Държавният зрелостен изпит по БЕЛ е на 14- чай и започва в 8 часа сутринта. 40 от въпросите в теста носят максимум 70 точки на ученика. Повечето от тях са от затворен тип - даден е въпрос и четири възможни отговора. Има и със свободен отговор. Последната задача от матурата е за създаване на аргументативен текст, свързан с художествена творба или с откъс от нея, тук максималният брой точки, които може да получи зрелостникът, е 30.
Втората задължителна матура е за предмет по избор. Тя ще се проведе на 17-и май.

Тази година във Варненска област отново най-много зрелостници ще се явят на втора матура по георграфия - 1872. Като общия брой на завършващите е 4308. Това съобщи за ВарнаУтре директорът на РИО Николинка Даскалова. Много са децата, които ще положат изпит и по математика - 437, забелязва са обаче увеличение на желаещите вторият им задължителен изпит да е по чужд език. 701 зрелостници ще държат изпит по английски, 136 по френски, 131 по немски и 14 по италиански. 410 абитуриенти ще проверят знанията си по история.

От РИО напомнят на зрелостниците, че матурите по желание ще се проведат от 18-и до 26-и май, като изпити със сигурност няма да има на 24-и и 25-и май. До 7 юни ще бъдат обявени резултатите от всички матури. Освен това коректори, калкулатори и справочници са напълно забранени по време на изпитите по математика. Учениците ще могат да носят само молив, гума, пергел, транспортир и триъгълник.

Оценките от матурите вече се признават за голяма част от специалностите в повечето университети в България. Списък с тях може да намерите в специализирания сайт zamaturite.bg.