Спортист №1 на България пред ВарнаУтре: Чувствам се използван, завиждат ми

Без цензура

01-05-2010, 12:49

Снимка:

СНИМКА: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Интервю със Спортист №1 на България Детелин Далаклиев, който е световен шампион от Милано 2009, за титлата, федерацията и предстоящата олимпиада

- Честито, Детелине! За кой път ставаш републикански шампион?
- Благодаря! От 2000 година досега съм шампион.

- Как видя финалния си мач?
- Като прочетена книга.

- За кой път излизате срещу този противник?
- За трети-четвърти път, но всеки път едно и също. Малко останах учуден, че първият рунд не ми вдигнаха нито една точка. Според мен поне две точки трябваше или минимум една. Все пак съм доволен от мача. Трябва да има конкуренция. Добре е да има повече такива боксьори, за да може да се израства нагоре. Иначе си губим времето и нищо не правим.

- Повлия ли ти това, че директно излезе за финала. Досега не беше изиграл нито една среща?
- Да, защото в Добрич стоя цяла седмица без да играя. До финала печелих само служебно. Така губя от формата и подготовката си. А трябва да се подготвям и за европейското първенство. Сега цяла седмица стоях тук, правя един крос и нищо.

- Сега как ще продължи подготовка ти за първенството на Стария континент?
- Предстои ми седмица почивка. На 7  май съм на Дианабад. Там май ще дойдат монголци и румънци, с които мога да направя спаринг срещи в съвместния ни лагер. След това заминавам за европейското, което е в началото на юни в Москва.

- Чувстваш ли се фаворит, след като стана световен шампион?
- Сред фаворитите съм, след като съм световен шампион. Състезанието ще бъде много силно. Не смятам, че съм добре подготвен до момента. Да си световен шампион обаче не е лесно. Сега разбирам какво е - всеки дава максимума срещу теб, всеки ти завижда, всеки очаква да види нещо космическо.

- Като че ли повече са очакванията към теб, отколкото ти да получаваш?
- Да, така е. Като сгрешиш веднъж и веднага си лошия и виновния. На всичкото отгоре вече 9 месеца чакам премията си от 30 000 лева от федерацията за световната си титла. 

- Какво ти казват от там. Защо ти бавят премията?
- Едно и също вече 9 месеца. Тази седмица, другата седмица. И аз чакам и ме лъжат. Така е постоянно. Чувствам се използван.

- Като че ли си разочарован. Доста от клубовете вече смятат, че трябва да има промени във федерацията. Какво е твоето мнение?
- Крайно време е. Несериозно се отнасят.

- Не са ти дали премията, а не смяташ ли, че вече е време дори да помислят за твоята олимпийска подготовка?
- Да, така е, но никой не мисли. Знаят само да застанат до теб, когато станеш световен шампион и после те забравят.   

- Не смяташ ли, че закъсняват?
- С всичко закъсняват. Ние сме като някакви кучета. Не знам как ги постигаме тези успехи.

- Ще издържиш ли до Лондон 2012?
- Да, ще издържа, защото го правя за мен и за България, а не за хората, които управляват федерацията. Сам самичък станах световен шампион. Не мисля, че някой изобщо ми е помогнал досега.

- В професионалния бокс има повече пари. Олимпиадата ли те спира да се откажеш от аматьорския?
- Не само Олимпиадата. И този договор, който подписах със световната федерация за полупрофесионални серии. По 5 рунда ще играем. Започва септември и имаш право да играеш в големите състезания – олимпиада, европейско…И затова ще остана да поиграя и там.

- Каква е твоята мечта?
- Да спечеля медал от олимпийски игри.