Разследват наш кораб за инцидент с холандски рибари

Архив Варна

30-04-2010, 13:25

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Българският кораб "Калиакра" е ударил холандския риболовен съд "Andries de Vries - UK 143", съобщиха чужди електронни издания.

Инцидентът станал в Северно море край бреговете на Холандия вчера сутринта. От удара един от холандските рибари паднал зад борда, но веднага бил издърпан от колегите си. "Andries de Vries - UK 143", съпроводен от спасители и брегова охрана, се добрал до най-близкото пристанище. Според информацията от удара в десния борд риболовният кораб е получил пробойна над ватерлинията.
От "Калиакра" изобщо не забелязали сблъсъка, твърдял капитанът на българския кораб, който плава под флага на Малта. Изискали сме рапорти, разговаряхме с капитана, за нас такъв инцидент няма, информацията е малко пресилена, заявиха за ВарнаУтре от българската компания оператор на кораба -"Космос шипинг" АД.

От там потвърдиха, че "Калиакра" плава по маршрута си за Фредериция, но отрекоха да е съпровождан от фрегатата "The Ruyter". Според vesseltracker.com на нея е възложено да следва кораба и да започне разследване на инцидента, включително и да установи има ли по борда на "Калиакра" зелени следи от боята над ватерлинията на холандския плавателен съд.
Това е второ произшествие с "Andries de Vries - UK 143" за тази година след пожара на борда му през януари. Тогава се наложило двама от 5-членния екипаж да бъдат евакуирани с хеликоптер, а останалите успели да се справят с огъня.