Британци обирани у нас като по филм, успокоявали ги с: "Но проблем!"

Архив Варна

30-04-2010, 10:40

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

"Ние сме български бандити. Но проблем!", така наша банда успокоила британското семейство Гордън, което ограбили в добруджанското село Богдан.

Обирът е като по филм. Възрастните хора спят на втория етаж в къщата, която си закупили у нас, а през това време на гости с кола им отишли петима крадци. Действието се развива на 29 ноември 2008 година около 02 часа след полунощ. Апашите влизат за втори път да оберат  луксозния дом. В градината не ги спряло нито задействалото се осветление с фотоклетка, нито видеокамерата, на която поставили парче с плат.

Тихомълком разбили вратата, след което започнали да грабят всичко каквото видят на първия етаж, предимно техника. Взели и ключ за автомобил. Качили се на втория етаж, където британците чули шума на бандитите и се събудили. Съборили мъжа на пода и го завързали, а жената се заключила в спалнята. Престъпниците разбили вратата и я накарали да седне на леглото. На развален английски им казали са български бандити и че няма проблем. В двора се натъкнали на джип и автомобил Фолксваген поло. Офейкали с две коли - едната тяхната, а другата - на чужденците. Фолксвагенът зарязали до силистренското село Стрелково.

В престъпната група били Георги Георгиев (26 г.) от Добрич, Росен Костадинов (31 г.) от с. Карапелит, Красимир Великов (29 г.) от Добрич, Стоян Пасев (29 г.) от Добрич и Мариян Георгиев (46 г.) от с. Дончево.

От 4 август 2008 г. до 11 февруари м.г. петима обрали български домове в селата Росеново, Долина, Стефан Караджа, Котленци, Одринци и детска градина в Добрич. Разбили три къщи на британци - в Богдан, Дончево и в Миладиновци. Общата стойност на имуществото, което задигнали възлиза на 51 555.70 лв., като с близо 22 хиляди лева е ощетен чужденецът в Миладиновци. Апашите отмъквали пари, техника, оръжие, кола, телефони, аксесоари и др. вещи. Те са действали в различно участие помежду си. Могат да получат най-много до 15 години затвор.