Близо 3000 работещи у нас са загинали през последните 10 години

Архив Варна

28-04-2010, 11:14

Снимка:

СНИМКА: СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

Възпоменателна панихида за загиналите при трудови злополуки бе отслужена в храма "Свети Георги" в Добрич.

Тя бе организирана от КНСБ - Добрич и бе по повод днешния Световен ден по безопасност на работното място и Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

"Над 150 милиона души наброяват жертвите при трудови злополуки в света. Броят на смъртните случаи е 2,3 милиона", съобщи на пресконференция в Добрич регионалният координатор на КНСБ Гинка Василева. В България при трудови злополуки от 1999 до 2009 година са загинали 2701 работници и служители. 1860 са случаите, които са станали непосредствено на работното място. В резултат на злополуките през този период са инвалидизирани 1604 души. 224 хиляди са с временна нетрудоспособност. Василева съобщи още, че през миналата година 112 души са загинали при трудовите злополуки в страната. Два от тях са с фатален край са в Добричка област - в "Автотранс 70" ЕООД Балчик и в "БМВ" ООД - Добрич.

В началото на тази година при трудова злополука е загинал Росен Йорданов от каварненското село Септемврийци.

Лидерът на местната синдикална организация в Добрич посочи, че в областта прави впечатление, че все повече нараства отговорността на работодателите по отношение на подобряването условията на труд за работници и служители.