Екоминистърът: Държавата няма пари за пречиствателната на Златните

Животът

27-04-2010, 14:01

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Пари за пречиствателната станция на Златни пясъци няма нито в бюджет 2010, нито в ПУДООС, където са похарчени средствата за година и половина напред.

Това заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова, която днес бе във Варненска област за откриването на новия котел на ТЕЦ "Девен" и рехабилитирани пътни отсечки в община Аксаково. Тя обясни, че е била учудена, когато преди месец и половина в МОСВ се получило писмо от "Златни пясъци" АД с информация за проблем с пречиствателната станция. Там има частни хотели на частни инвеститори, които трябваше много отдавна да се погрижат за изграждане на пречиствателни съоръжения. Ще е много жалко, ако този проблем попречи на сезона, но смятам, че отговорността за решаването му е корпоративна, а не държавна, каза Караджова. По същия начин стоят нещата и в Слънчев бряг, както и в други курорти, където са вложени много пари, вдигнати са големи хотели, а никой не е помислил за инфраструктурата, допълни екоминистърът.

Закъсняват сроковете за регионалното сметище в Провадия, но и не само там, а при всички останали, ние направихме много срещи с кметовете, проектантите, начертали сме много ясен план и си изпълняваме ангажиментите, които поемаме на съвместните срещи. План-графикът за всички тези депа е изпратен в Европейската комисия. В момента започваме да отправяме покани към готовите общини, каза още Караджова.