В Аксаково се радват на 5 км обновен път, премиерът им похвали кмета

Мисия Варна

27-04-2010, 13:40

Снимка:

СНИМКИ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Премиерът Бойко Борисов откри ремонтирания път между Аксаково, Игнатиево, Припек и Слънчево и връзката до пътния възел за магистрала "Хемус".

Има ли работещ кмет, държавата съфинансира, идват и европейски пари. Така че колкото повече работи кметът, толкова повече пари се влагат в общината, каза министър-председателят, преди да пререже лентата на рехабилитираните пътища в община Аксаково. За 2 години по проекта, реализиран по оперативната програма "Регионално развитие 2007 - 2013 г.", са подновени 5,47 км общинска пътна мрежа на стойност 4 678 609, 57 лв. Положен е нов асфалт, банкетите са стабилизирани с настилка от трошен камък, монтирани са стоманени предпазни огради и парапети, отводнителните съоръжения са почистени и облицовани. В пътния надлез към автомагистрала "Хемус" е положена и фугирана тротоарна настилка, монтирани са всички пътни знаци и е положена хоризонталната маркировка.

Проектът е на обща стойност 4 871 375,57 лв., от които над 4,1 млн. лв. идват от Европейския фонд за регионално развитие. Спестените с предсрочното му приключване пари ще използваме за изработване и монтиране на заслони на спирки, обясни кметът на община Аксаково Атанас Стоилов. Той покани Бойко Борисов след около 2 месеца да гостува в общината при приключването на друг проект, по който с 3,5 млн. лв. се извършват ремонти на училища и детски градини, и я определи като най-перспективното място за развитие у нас. "Поканете ме, ще дойда", съгласи се премиерът и охотно прие като подарък моряшка фланелка с герба на Аксаково.

{vsig}TEMA/2010-04-27-Bojko-put{/vsig}

"Омръзна ми да слушам за "Медузите", "Недосегаемите", "Наглите" и "Октоподите", ето това са хубави имена: Слънчево, Припек, Изгрев", сподели министър-председателят пред жителите на околните села, дошли да го видят на живо. Докато варненският и великопреславски митрополит Кирил отслужваше обичайния за такива случаи водосвет, Борисов подкани деца от публиката да се снимат за спомен около него.

"В Германия на всеки 5 години се сменял асфалтът на магистралите. Сега са измислили 30-годишен, който издържал по-дълго. Като чух това, се пошегувах с канцлера Ангела Меркел, че ние 30-годишния отдавна сме го измислили", каза премиерът. Извън шегите той уточни, че в момента министърът по управление на средствата от ЕС Томислав Дончев е в Брюксел, за да преговаря с представители на Европейската комисия за пренасочване на средства от еврофондовете за рехабилитация на пътищата.

Ако държавата може да усвои 600 - 700 хиляди до 1 млрд. евро, това веднага ще си проличи по българските пътища, но на този етап се асфалтират пътни отсечки по 10 - 15 км, каза Бойко Борисов. Европейският съюз не дава пари за вътрешни пътища, но ако успеем да получим допълнителни средства за автомагистралите, спестеното оттам може да се преразпредели целево за ремонт и рехабилитация на вътрешната пътна мрежа, обясни премиерът.