Премиерът откри инсталация от бъдещето на "Солвей Соди"

Новините

27-04-2010, 12:13

Снимка:

СНИМКИ: IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЖУЛИЕТА ЦВЕТКОВА

Всичко от Автора

Толерираме инвеститори, които идват, за да създават работни места, да подобряват технологичния процес и същевременно се грижат за околната среда.

Това заяви премиерът Бойко Борисов при официалното откриване на новия котел от типа "циркулиращ кипящ слой" в ТЕЦ "Девен", изграден в рамките на инвестиционния проект "Увеличаване на производствения капацитет на "Солвей Соди". Инсталацията, в която са вложени 150 млн. лв., е най-голямата от този тип в цяла Европа и отговаря на европейските екодирективи, които ще бъдат задължителни след 2016 г. Капацитетът й е 400 тона пара на час, произведени по изключително модерна технология. Котелът изгаря по 40 тона въглища на час, към които се добавят около 20 тона варовик за очистване на серните окиси, но може да работи и с биомаса и други алтернативни горива.Конструкцията му е проста, надеждна и ефективна, а излъчваните емисии на азотни и серни окиси и прах - много ниски.

Съоръжението е в експлоатация от декември миналата година, но днес лентата му бе официално прерязана от премиера Борисов, представителите на инвеститорите "Солвей" и "Шишеджам" и на фирмата, проектирала инсталацията - "Фостър Уилър Енергия Полска". На церемонията присъстваха министърът на околната среда и водите Нона Караджова, посланикът на Кралство Белгия Н.П. Марк Михилсен, генералният консул на Турция Сибел Еркан, депутати, областният управител Данчо Симеонов, кметът на Варна Кирил Йорданов, представители на изпълнителите на проекта.

{vsig}TEMA/2010-04-27-Bojko-kotel{/vsig}
Инвестицията е от изключително важно значение за бъдещето на "Солвей Соди", както и за филиалите ни ТЕЦ "Девен", "Провадсол" и "Девня варовик", подчертаха от компанията. Тя е част от предпоставките, които позволяват увеличаване на капацитета и на содовия завод, където основно се насочва парата, от 1,2 млн. на 1,5 млн. тона калцинирана сода. 85% от производството се изнася, а валутните постъпления от това представляват 1,5% от общите за България приходи от износ.

За последните 3 години "Солвей Соди" вложи около 300 млн. лв. за увеличаване на капацитета за производство на калцинирана сода. Горди сме, че приключихме успешно и тази инвестиция, при това по време на криза, заяви изпълнителният директор на дружеството Ерик Вандер Ворст.