Разхождаш кучето си без паспорт, 50 лева глоба

Архив Варна

27-04-2010, 11:04

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

50 лева ще бъдат глобявани собствениците на кучета в Добрич, които по време на разходка не носят ветеринарномедицинския паспорт на домашния си любимец.

Това гласи проект на Наредба за реда и начина на придобиване, регистрация, притежаване, отглеждане и развъждане на кучета в града, който кметството предлага за публично обсъждане.   Всички кучета, ухапали човек или животно, се отвеждат веднага от собственика във ветеринарномедицински кабинет, където се изолират и преглеждат. При неизпълнение глобата е 100 лв. 200 лева пък ще бъде санкцията на стопанина на куче, ухапало човек или животно.

Наредбата посочва, че стопаните на кучетата носят цялата отговорност за причинени от тях наранявания, нанесени щети, замърсявания и др. случаи. Те са длъжни до три месеца след влизане в сила на Наредбата да ги регистрират при ветеринарен лекар по избор. При навършване на четиримесечна възраст или в 7-дневен срок от придобиване на куче над тази възраст, собственикът трябва да регистрира кучето при ветеринарен лекар. Санкцията при неспазване е 50 лв. В 7-дневен срок от промяната на адреса на собствеността или при смърт на кучето, собственикът трябва да уведомява ветеринарния лекар.

Забранява се влизането с кучета в търговски обекти, заведения за обществено хранене, детски, здравни, учебни заведения, други обществени сгради, учреждения и на места, обозначени от общината със забранителни знаци, както и свободно превозване на кучета в обществения транспорт, превозващ пътници. При нарушение глобата е 20 лв. Забранява се и извеждането на разходка на кучета от едри и средни породи, без поставен намордник и повод с нашийник, както и свободното пускане на кучета извън обозначените места за разходка на кучета. Санкцията е 50 лева при нарушение.

От такси се освобождават собствениците на кучета на хора с увреждания, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка, кучета, използвани за опитни цели, кучета на БЧК, кастрирани кучета, ловни кучета, кучета с поставен микрочип за първата година от тяхното регистриране.

Приходите от събраните такси се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.

При изхождане на кучето във входовете и прилежащите площи около жилищни блокове, по улици, тротоари, алеи и др. открити площадки, собственикът на кучето е длъжен веднага да почисти замърсеното място с подходящи средства. Ако не го направи ще бъде глобен с 50 лева. Кметството забранява организирането на борби с кучета, като при нарушение санкцията е 500 лв.

Общината има за задача да изгражда, оборудва и стопанисва временен приют за кучета. Кметът ще определи със заповед места за разходка и свободна игра на кучета, които ще са маркирани. Периодично общината трябва да почиства и дезинфекцира тези места, гласи Наредбата.