Франция иска да съди задържаните за сводничество

Архив Варна

26-04-2010, 07:52

Снимка:

IMPACT PRESS GROUP

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Задържаните при днешната акция във Варна и областта най-вероятно ще бъдат съдени във Франция, казаха от прокуратурата. За тях се подготвят Европейски заповеди за арест, с които официално да бъдат изискани от френските власти.

Днешната полицейска операция срещу трафика на женска плът във Варна започнала на френска територия, след като в района на Ница били задържани повече от 20 наши мургави проститутки. Разследването показало, че те, както и сутеньорите им, са от варненско. Каналът се проверявал от края на миналата година. По случая работили заедно българските и френските власти със съдействието на нашата гранична полиция.

При операцията са проверени и обискирани 7 адреса в кварталите "Аспарухово" и "Владиславово" и в Долни Чифлик. При претърсванията са открити компютри, пълни със снимки на момичета, които вече работят навън, или се подготвят за "износ", твърдят близки до разследването. Открити били и множество документи за банкови преводи, най-вероятно от заработеното от момичетата.

Засега има информация за двама задържани, като единият от тях вече е бил осъждан за сводничество и трафик на жени. Другият имал криминални регистрации.

"Операцията все още не е приключила и в момента все още се работи. Възможно е да има още арести, но засега не можем да дадем повече подробности. Става въпрос за пресичане на канал за трафик на жени", каза за ВарнаУтре откръжният прокурор на града Владимир Чавдаров.

Всички проституиращи момичета, задържаните и запозозрените за сводничество са от ромски произход, твърдят разследващите. Повечето от проститутките знаели със сигурност къде отиват и какво ще работят. Групата от Долни Чифлик стана известна от няколко години, след като Франция започна да издава европейски заповеди за арести и изиска няколко местни сводници. Цялото село знае, че ромските момичета ги карат да продават телата си зад граница.