Стандарт: Танцът на Дънов - световна ценност

Архив Варна

25-04-2010, 07:41

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Уникалният български танц Паневритмия, създаден от бащата на Бялото братство Петър Дънов, е на крачка да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО с културни и природни паметници от световно значение.

Това пише вестник "Стандарт" днес. Номинацията на Танца на живота или както други го наричат Танца на единението бе направена от стотиците почитатели на духовното учение на именития българин. Очаква се кандидатурата на бъде подкрепена от различни министри на културата в целия свят. Авторитетът на сънародничката ни Ирина Бокова като Генерален директор на ЮНЕСКО, също ще помогне повече хора да вникнат по-дълбоко във философията на Паневритмията. В момента българските светини, които са в списъка на ЮНЕСКО, са Националният парк "Пирин", Мадарският конник, античният град Несебър, Казанлъшката гробница, Свещарската гробница, Боянската църква, Ивановската скална църква, Рилският манастир, Резерватът "Сребърна".


Идеите на именития българин Петър Дънов, чието духовно име е Беинса Дуно, имат поддръжници в много страни, обяснява оперната певица Ина Дойнова. Тя допълва, че Паневритмията е част от системата му за физическо, духовно и божествено усъвършенстване на човека. Този уникален танц събира в себе си движението, музиката и поезията, изтъква Ина Дойнова, която свири и на пиано. Тя е изнесла много концерти с музиката и песните на Учителя в различни страни - САЩ, Великобритания, Русия, Полша, Швейцария. Паневритмията ще освободи съвременните хора от егоцентризма им и ще ги накара да мислят и да действат като едно семейство, казва чаровната брюнетка и припомня, че редица велики умове са се прекланяли пред Петър Дънов. Сред тях е създателят на Теорията на относителността Алберт Айнщайн, който е казал: "Всички се прекланят пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България." Великият руски хуманист и писател Лев Толстой тръгна на преклонна възраст за България, за да се срещне с мировия учител от варненското село Николаевка. Известният моделиер Пако Рабан също е сред поддръжниците на хуманистичните идеи на Беинса Дуно и преди няколко години посети България, за да се поклони на гроба му.Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май