Екоакция по Северното Черноморие

Животът

24-04-2010, 13:27

Снимка:

СНИМКИ: ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

СВЕТЛАНА МИХАЙЛОВА

Всичко от Автора

8-километровата крайбрежна зона от Камен бряг до Тюленово бе почистена днес от природозащитници.

Екоакцията бе организирана от сдружението „Еко Норд”, председателствано от живеещия във Виена добрички фотограф Юри Чарийски.

В ранния предиобед радетели за запазване на флората и фауната по Северното Черноморие се събраха пред кметството на Камен бряг. В центъра на селото те засяха бор и си пожелаха спорна работа. След това всички се насочиха към скалистия бряг.

„Българинът по принцип е много чист човек. В дома на всеки един от нас е чисто, изгладено, подредено, изпрано. Навън за съжаление не е така. България е наш дом и това не трябва да го забравяме. България е нашият голям дом и нека да ни е чисто. Това е сложната задача, това е голямата задача”, заяви Ю. Чарийски.  

Да събира боклуци бе дошла и 68-годишната Събка Кръстева. Тя сподели, че туристите, които идват на това красиво място, не го зачитат, защото си хвърлят боклуците.

В екологичната акция, която бе посветена на Деня на Земята, се включи и Магдалена Патначек от Полша, която в момента живее в Каварна. Тя сподели, че когато излезе на разходка, винаги взима в себе си и торбичка. В нея събира отпадъците на тези, които ги хвърлят безразборно.

В инициативата на „Еко Норд” днес участва и дъщеричката на Борислава Радушева, която е само на година и половина. Заедно с мама и тати тя също беше в групата на доброволците за събиране на смет.

Чувалите с отпадъци ще бъдат извозени с транспорт, който е осигурен от община Каварна.        

{vsig}LIVE/2010-04-24-Eko-Kamen-briag{/vsig}