Прекратиха разпита на Близнака, за да гледат мярката му за неотклонение

Архив Варна

20-04-2010, 09:30

Автор:

ЛИЛЯНА ТРЪНКОВА

Всичко от Автора

Състав на Варненския окръжен съд прекрати по средата разпита на единия от Близнаците - Светлин Иванов, за да бъде отведен в съседната заседателна зала, където Aпелативният съд гледа мярката му за неотклонение.

Oбърканата ситуация се получи, защото трима арестанти, трябваше да бъдат едновременно в 3 съдебни зали.

Става въпрос за Близнаците Красен и Светлин Иванови и Пейчо Пейчев. Последният е обвиняем заедно с Иван Славков, а братята са свидетели по същото дело. Отделно тримата бяха арестувани преди десет дни и обявени от прокуратурата като наследници на бизнеса с проститутки на Славков.

По делото "Славков" Светлин заяви, че бил притискан от разследващите и прокуратурата да дава показания срещу Иван Славков и Веселин Данов. От него искали и да намери други свидетели срещу тях.

Светлин обвини в натиск и заплахи персонално шефа на полицията комисар Димитър Димитров и прокурор Стефка Якимова.

Преди да приключи показанията си обаче, се наложи разпитът му да бъде прекратен и той да бъде прехвърлен в съседната зала. Там заседаваше Апелативният съд, пред който Светлин обжалва задържането си под стража. Пред апелативните магистрати Близнака обясни, че желае да остане доброволно в ареста, заради оказвания му натиск от полицаи и разследващи.

Съдът го остави зад решетките с други мотиви - криминалното му досие и факта, че често сменя адресите, на които живее.

Преди него апелативните магистрати оставиха в ареста брат му Красен. Той сподели, че преди 20 дни хора от София ходили при брат му и го карали да дава показания срещу Алексей Петров. После допълни, че целият този процес е измислица и е арестуван, защото отказал да свидетелства срещу Иван Славков.

Почти по същия сценарий мина и мярката на Пейчо Пейчев. Адвокатът му заяви, че той и без това ще лежи в затвора, защото има друго престъпление, извършено, докато е бил в изпитателен срок на стара присъда, но по това дело не трябвало да е в ареста, защото въпросът бил принципиен.

След като апелативните магистрати оставиха в ареста тримата задържани, те бяха отведени обратно в арестантската клетка на съда. Ще бъдат върнати обратно в заседателната зала на Окръжния съд в 13.30 ч. Следобед магистратите трябва да продължат разпита на Светлин и да чуят показанията на брат му по делото срещу Иван Славков и Пейчо Пейчев.

15.30 ч Светлин Иванов Близнака: Принуждаваха ме, притискаха ме и ме заплашваха »